IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бернанке вижда малка вероятност от криза в Китай

Според председателя на ФЕД бързият растеж на инвестициите в страната е довел до свръхпроизводство в някои индустрии и е възможно в дълъг срок това да доведе до още лоши заеми в банковите отчети

13:00 | 04.09.06 г.
Бернанке вижда малка вероятност от криза в Китай

Председателят на Федералния резерв (ФЕД) Бен Бернанке заяви, че шансовете за икономическа криза в близко бъдеще в най-бързо развиващата се икономика в света са малки, но вероятността от „тежко приземяване“ на икономиката на Китай не трябва да се пренебрегва, съобщи агенция Ройтерс. 

Ние вярваме, че вероятността от китайска икономическа криза е много малка в близко бъдеще“, пише Бернанке в писмо до Ричард Шелби – председател на Сената на банковия комитет. „Въпреки че банковият сектор в Китай е обременен с огромна маса проблемни заеми, китайското правителство притежава необходимите ресурси, за да позволи банковата система да рухне“, продължава Бернанке.

Въпреки това централните банкери на САЩ не изключват вероятността от по-бързи темпове на спад в икономическата активност в резултат на мерките на китайските власти за ограничаване на инвестиционната активност.

Според председателя на ФЕД бързият растеж на инвестициите в страната е довел до свръхпроизводство в някои индустрии и е възможно в дългосрочен аспект това да доведе до още лоши заеми в банковите отчети.

Китайските власти предприеха някои стъпки в посока стимулиране на потреблението. Въпреки това обаче те не позволиха на юана да поскъпне в по-голяма степен“, заявява Бернанке.

Щатските производители недоволстват от подценения юан поради факта, че това дава нечестно предимство на китайските производители на световния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още