IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Албания за 1 евро

Земя за едно евро, вода за едно евро, пътуване до страната за едно евро - премиерът Бериша е готов на всичко, за да привлече инвеститори

14:33 | 18.08.06 г.
Албания за 1 евро
Премиерът на Албания Сали Бериша е поръчал на министерския кабинет да разработи план за привличане на инвеститори в страната, като им предложат всичко за 1 евро, предаде Ройтерс.

Албания ще е по-привлекателна, само когато стане по-евтина и по-хубава... Нито една страна в света няма толкова голяма нужда от инвестиции, колкото Албания“, е заявил Бериша, чиято Демократическа партия дойде на власт преди година.

Той е дал на министрите си срок до 10 септември за разработката на плана, наречен „Албания за 1 евро“ за чуждестранни и местни инвеститори.

Трябва да им предложим земя за 1 евро, вода за 1 евро, възможността да регистрират компания за 1 евро и да пътуват до Албания за 1 евро“, е допълнил Бериша.

През 1992 година Сали Бериша стана първият демократично избран президент на страната. Оттогава той често повтаря идеята си да превърне Албания във „втори Тайван“, където да се пресичат търговските потоци от Западна и Източна Европа.

Не беше писано на плановете му да се сбъднат заради постоянните политически кризи от 90-те години, които периодически се превръщат в анархия.

В резултат на това Албания си заслужи репутацията не на „втори Тайван“, а на потънала в корупция, престъпления и разруха страна.

В последните години икономиката на страната отбелязва силен ръст както благодарение на паричните преводи на албанците, работещи в чужбина, така на притока на директни чуждестранни инвестиции, които за първото полугодие на 2006 година са достигнали 100 млн. долара.

Явно подписаното през юни споразумение за асоциирано членство в ЕС, което е и първата крачка по пътя към встъпването в евросъюза, се харесва на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още