IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай вдигна лихвите по кредитите и депозитите

С повишението банката цели да „охлади“ кредитния и инвестиционен бум в страната, който е предпоставка за засилване на инфлацията.

13:25 | 18.08.06 г.
Китай вдигна лихвите по кредитите и депозитите

Централната банка на Китай вдигна нивото на лихвите по кредитите до 6,12% от 5,85% на предишното си заседание, стана ясно от съобщение на финансовата институция, публикувано на нейния уеб сайт. Банката също така повиши лихвите по депозитите до 2,52% от предишното ниво 2,25%, което е и първото увеличение от почти две години.

С увеличението банката цели да „охлади“ кредитния и инвестиционен бум в страната, който е предпоставка за засилване на инфлацията.

Повишението идва след призивите на президента Хю Джинтао и премиера Вен Джабао през юли за полагане на повече усилия за намаляване на инвестиционния бум, подклаждан от голямата през последните години кредитна активност. През второто тримесечие БВП на Китай отбеляза ръст от 11,3 на сто, в сравнение със същия период на миналата година, което бе най-бързият темп на нарастване за последните десет години насам.

Въпреки растежа, инфлацията в страната се задържа под 2% в продължение на повече от година. Ръстът на индустриалното производство, обаче, отчете забавяне през юли. Производството в промишлеността, мините и електрическите централи е нараснало с 16,7% на годишна база, след като през юни бе отчетено рекордно повишение от 19,5 на сто.

През юли Китай повиши равнището на минималните задължителни резерви за банките с 0,5 на сто до 8,5%. Дни по-късно стана ясно, че китайското правителство е предприело действия за ограничаване на чуждестранните инвестиции в недвижими имоти. По силата на предприетите мерки на чуждестранните инвеститори ще се налагат ограничения при покупките на недвижима собственост, като според запознати това ще включва позволение за закупуване на имоти от страна на чужденци единствено за лично ползване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още