IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Алтернативно гориво увеличава глада в световен мащаб

Според списание Fortune, разходът на царевица, необходима за производството на близо 100 литра алтернативно гориво от етанол е такъв, че може да нахрани един човек за цяла година

13:43 | 17.08.06 г.
Алтернативно гориво увеличава глада в световен мащаб

През последните години, в резултат на растящите цени на петрола, светът се опитва да измисли алтернативни решения, които да заместят или допълнят сега съществуващите енергийни суровини. Едно такова решение е добиването на енергия от етанол, който се извлича от житните растения.

Но производството на умерено количество гориво от етанол коства значително по обем селскостопанско производство. Само една шеста от търсенето на горива в най-голямата икономика в света - щатската, може да се захрани с цялата сегашна реколта на житни растения в страната.

Според списание Fortune, разходът на царевица, необходима за производството на 25 галона (95 литра) алтернативно гориво от етанол е такъв, че може да нахрани един човек за цяла година. Следователно, според изчисления на експерти, само през тази година колите, а не хората, ще са причината за по-голямата част от нарастването на глада в световен мащаб.

Американското министерство на земеделието е изчислило, че световното потребление на житни култури през тази година ще се увеличи с 20 млн. тона, или приблизително 1%. От тях 14 млн. тона ще се използват за гориво за колите само в САЩ, а едва 6 милиона тона ще отидат за растящите световни нужди от храна.

Проучвания на различни световни организации показват, че жителите на най-бедните страни в света харчат повече от половината от доходите си за храна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още