IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Китайската икономика се развива добре

За момента икономистите се опасяват от евентуално засилване на инвестициите

18:16 | 16.08.06 г.
СБ: Китайската икономика се развива добре
Световната банка обяви днес, че китайската икономика се развива добре и като цяло рискът от прегряване изглежда преодолян.

Китайската икономика обаче продължава да регистрира рекорд след рекорд. Световната банка отново ревизира прогнозата си за годишния растеж - до 10,4% при предишни прогнози за 9,5%. Прогнозата за 2007 е завишена на 9,3%.

"Перспективите пред китайската икономика остават добри ", твърдят от финансовата институция в тримесечния си отчет. За първото шестмесечие на годината страната регистрира растеж от 10,9%, подпомогнат основно от инвестициите и износа.

За момента икономистите се опасяват от евентуално засилване на инвестициите, което би довело до свръхкапацитет в някои сектори и би засегнало банките заради евентуално повишение на лошите кредити.
Инвестициите са нараснали с 30% през второто тримесечие, но основно са финансирани от нарастващи печалби, а не от банкови заеми, което е добре, смятат от Световната банка. Друга добра новина е, че най-голямо повишение на инвестициите се наблюдава в търговския сектор.

Наблюдателите са доволни и от по-малкото чуждестранни инвестиции – спад от
5,5% през юли на годишна база до 4,279 млрд. долара. „Само“ 3 022 чуждестранни компании са навлезли в страната, или с 12,15% по-малко от миналата година.

Днес стана ясно и че цената на недвижимите имоти в 70 от големите и средно големите градове на Китай е нараснала с 5,7% на годишна база през юли, което е с 0,1 процентни пункта под юнското повишение, съобщават от Статистическия институт на страната. Пекин и Шенжен остават начело на покачването съответно с 13,5 и 9,8% през юли, докато в Шанхай цените са се понижили с 1,6% на годишна база.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още