IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Липса на квалифицирани кадри заплашва растежа в Китай

Според доклад на консултантската фирма по-малко от 10% от търсещите работа в Китай притежават нужната квалификация, за да работят в западните компании в сферата на счетоводството, финансите или инженерството

10:47 | 16.08.06 г.
Липса на квалифицирани кадри заплашва растежа в Китай

Днес в Китай има повече работни места, отколкото преди две години, поради преместване на повече европейски и американски производства тук“, казва 26-годишният Джейсън Занг, който за три години на два пъти сменя работата си, при което петкратно увеличава своята заплата, съобщава агенция Блумбърг.

Занг първоначално започва работа в IBM със стартова заплата 2000 юана (251 долара) на месец. След шест месеца се премества в Citibank при двойно по-високо заплащане, където получава 10 000 юана на месец (1255 долара).

Ако имаш езикови и технически умения, не е възможно да не си намериш работа, стига да търсиш“, допълва младият китаец, който като в момента отново работи в американската International Business Machines Corp. - като програмист.

Работодатели като General Electric Co и Ernst & Young LLP отчаяно се опитват да намерят квалифицирани кадри в областта на инженерството, правната сфера и счетоводството, които говорят английски. Според тези компании китайските университети не „произвеждат“ качествени кадри, които да отговарят на съвременните изисквания и същевременно да говорят английски. Това е причината за недостига на квалифицирана работна ръка, което води до увеличаване на заплащането и заплашва растежа на най-бързо развиващата се икономика в света.

Ние смеем да твърдим, че липсата на таланти в Китай е по-силен фактор, ограничаващ растежа, дори и от скъпите суровини и липсата на инфраструктура“, казва Андрю Грант – шеф на китайското подразделение на фирмата McKinsey & Co, която консултира две трети от компаниите, попадащи в класациите на списанието Fortune.

Според доклад на консултантската фирма по-малко от 10% от търсещите работа в Китай притежават нужната квалификация, за да работят в западните компании в сферата на счетоводството, финансите или инженерството.

Положението е дори по-лошо - счетоводната и одиторска компания Ernst & Young е била принудена да отказва поръчки на клиенти поради това, че не може да намери счетоводители. Според представители на компанията в Китай има 69 хиляди лицензирани одитори, а страната се нуждае от повече от 300 хиляди.

Китай изпитва недостиг и на адвокати. В страната има само 120 хиляди адвокати, което прави един адвокат на около 10 800 души. За сравнение, във Великобритания един адвокат обслужва средно 375 души.

Всичко това принуждава компаниите да увеличат заплатите, за да привлекат малкото качествени кадри. Само през последната година средната заплата в компании като Ernst & Young и Deloitte & Touche Tohmatsu са се увеличили с 30 на сто до 9000 долара годишно. През първото шестмесечие на годината средната годишна работна заплата за страната се е увеличила с 14,3 на сто до 1160 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още