IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фондовите мениджъри - оптимисти за дълговите ценни книжа

От 209 анкетирани фондови мениджъри, управляващи активи за над 637 млрд. долара, само 22 на сто са заявили, че облигационният пазар в глобален мащаб е надценен

18:26 | 15.08.06 г.
Фондовите мениджъри - оптимисти за дълговите ценни книжа

Все повече фондови мениджъри са оптимисти по отношение на инвестирането в облигации, показва проучване на Merrill Lynch за месец август.

От общо 209 анкетирани фондови мениджъри, управляващи активи за над 637 млрд. долара, само 22 на сто са заявили, че облигационният пазар в глобален мащаб е надценен. За сравнение, през юни техният дял е бил 35 на сто, а през май – 48 на сто.

Относителният дял на мениджърите, които избягват дълговите инструменти, е намалял до 44% от началото на август при 63% през юли и 65% през юни.

Изследването също така сочи, че промяната в нагласите по отношение на облигационния пазар е резултат от песимистични възгледи на инвеститорите за глобалния растеж, опасения за лоши корпоративни печалби и решението на Федералния резерв на САЩ (Фед) да не променя основната лихва.

70 на сто от анкетираните през август мениджъри, управляващи големи по размер капитали, вярват, че в следващата една година растежът на глобалната икономика няма да е по-силен от досегашния. За сравнение този дял през юли е бил 60 на сто.

Днес излязоха данните за индексите на производствените цени в САЩ през юли, които показаха минимален ръст от 0,1% и спад от 0,3% съответно на основния индекс на производствените цени и на индекса, който не отчита влиянието на енергията и храните. В резултат на изнесените данни цената на десетгодишните ДЦК на САЩ се изтреля нагоре, сваляйки доходността до 4,93%.

Отделно проучване на Merrill Lynch, обхващащо 154 фондови мениджъри, е показало, че според 27% от тях Фед трябва да е по-загрижен за инфлацията, отколкото за икономическия растеж при решенията за лихвената политика. 33 на сто от тях считат, че икономическият растеж трябва да е приоритет за централната банка, а 37% смятат инфлацията и икономическия растеж за еднакво важни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още