IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 56% нарасна печалбата на Райфайзен Интернешънъл за полугодието

Кредитният портфейл нараства със 17,4% в сравнение с края на 2005 до 29 млрд. евро

14:38 | 10.08.06 г.
Автор - снимка
Създател
С 56% нарасна печалбата на Райфайзен Интернешънъл за полугодието

Консолидираната печалба (след данъчно облагане и приспадане на миноритарните дялове) на Райфайзен Интернешънъл за първата половина на 2006 нарасна с 56% на годишна база до 289 млн. евро, съобщиха от финансовата институция.

Резултатът само за второто тримесечие възлиза на 165 млн. евро, което представлява покачване от 33% спрямо първите три месеца на годината (+77% на годишна база) и е най-добро представяне на компанията за тримесечие.

Кредитният портфейл нараства със 17,4% в сравнение с края на 2005 до 29 млрд. евро, a клиентските депозити отбелязват ръст от 12,7% до 28 млрд. евро. За първото шестмесечие на 2006 активите на банката са се увеличили с 14% до 46,3 млрд. евро , като 2/3 от нарастването се дължат на органичен растеж.

Продължихме да следваме с постоянство нашата стратегия за растеж, особено в страните от ОНД и Югоизточна Европа. Добрите резултати на полугодието затвърдиха нашата позиция на тези многообещаващи пазари. Възползвахме от факта, че там е концентрирано най-голямото и същевременно дълго време сдържано търсене на финансови продукти, което ние започнахме да задоволяваме преди всички останали банки. Това е валидно преди всичко за банкирането на дребно, при което имаме нарастване от повече от 120%”, коментира Херберт Степич, председател на УС на Райфайзен Интернешънъл, цитиран в съобщението на групата.

През първата половина на 2006 Райфайзен Интернешънъл придоби Импексбанк в Русия, като по този начин се превърна в най-голямата международна банкова група на руския пазар, който със своите 140 млн. души, има силен потенциал за растеж. Импексбанк бе консолидирана в групата на 1 май 2006.

В края на юли бе обявено и придобиването на чешката еБанка, което се очаква да бъде финализирано през следващите няколко месеца.

На 1 юни 2006 Райфайзен Интернешънъл подписа споразумение с унгарската ОТП Банк относно продажбата на Райфайзенбанк Украйна. Приключването на тази сделка предстои и постъпленията от продажбата, на стойност 650 млн. евро, не са включени в резултатите за шестмесечието.

У нас дъщерното дружество на австрийската банка – Райфайзенбанк (България), банката е лидер по общ брой новоиздадени корпоративни и ипотечни облигации, на които е водещ мениджър. От началото на 2006 г. досега банката е водещ мениджър на 7 облигационни емисии, като общият обем облигационни транзакции надхвърли 46,3 милиона евро, което съответства на 65% пазарен дял.

В средносрочен план ръководството на банката очаква силен ръст на приходите в страните от ОНД и преди всичко в Русия и Украйна. Райфайзен Интернешънъл продължава да оценява като оптимистичен потенциала на страните от Югоизточна Европа въпреки известните резерви, свързани с рестрикциите, наложени от регулаторните органи върху ръста на кредитите. В Централна Европа компанията насочва своето нарастващо внимание към бързо развиващите се сегменти на договорните фондове и застрахователните продукти, като допълнение към традиционната си дейност, уточняват от финансовата институция.

Акциите на Райфайзен Интернешънъл днес отбелязват повишение във Виена от 1,68% до ниво от 69,66 евро за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още