IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Япония строи лунна станция до 2030 г.

Планът предвижда астронавти да бъдат изпратени на Луната през 2020 година, за да започнат строежа на базата

14:52 | 03.08.06 г.
Япония строи лунна станция до 2030 г.

Япония си е поставила за цел построяването на лунна космическа база до 2030 година, съобщи АФП.

Японската агенция за космически изследвания (JAXA) разкри плановете си на международна конференция в Токио. Представители на агенцията заявиха, че все още не е планиран обаче необходимият бюджет за изпълнението на проекта.

От JAXA се надяват да пуснат сателитен спътник в лунната орбита следващата година, след което ще изстрелят безпилотен космически кораб, който ще се приземи на Луната, за да разположи устройство, което да събира проби от повърхността на естествения спътник на Земята.

Планът предвижда астронавти да бъдат изпратени на Луната през 2020 година, за да започнат строежа на базата, която трябва да завършат през 2030 година.

Последният път, когато Японската агенция за космически изследвания обяви подобен проект за разполагане на база на Луната, пусковият срок бе 2025 година.

Агенцията среща трудности заради неразбирането от страна на правителството и населението на страната относно практическата полза от подобна база, е заявил говорителят на JAXA.

"Космическите програми създават възможности за създаване на авангардни технологии, особено в сферата на роботиката", поясни той ползите на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още