IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Amazon.com с близо 60% спад в печалбата, акциите губят 12%

Понижението се дължи на по-евтините или дори безплатни доставки на поръчните на сайта на компанията стоки

09:35 | 26.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Amazon.com с близо 60% спад в печалбата, акциите губят 12%
Печалбата на щатската интернет компания Amazon.com се е понижила с 58% за изминалото второ тримесечие в резултат на усилията на групата за предоставяне на по-евтини или безплатни доставки на поръчаните от сайта на компанията стоки.  

Печалбата е в размер на 22 млн. долара, или 5 цента на акция, на фона на 52 млн. долара, или 12 цента на акция за сравнимото тримесечие на миналата година.

Средните очаквания на анализаторите бяха за печалба за периода от 7 цента на акция.

На фона на силния спад в печалбата продажбите са се повишили с 22% през тримесечието на годишна база до 2.14 млрд. долара от 1.75 млрд. долара.

Тук резултатът се оказа леко над средните прогнози на анализаторите за ръст на приходите до 2.1 млрд. долара.

От компанията обявиха, че планират значителни инвестиции в стратегията си за продажби на играчки, както и да намалят цените на много от предлаганите продукти.

След тези изказвания акциите на Amazon регистрираха понижение от над 12% по време на извънборсовата търговия до ниво от 29.46 долара за брой, след като приключиха редовната борсова сесия на щатския пазар със спад от 2.1% до 33.59 долара.

Цената на извънборсовия пазар бе най-ниската за последната една година, когато акциите на компанията се търгуваха в диапазона между 31.52 долара и 50 долара за брой.

Инвеститорите разпродаваха акциите на групата заради неясните срокове, в които направените инвестиции ще започнат да се възвръщат, а няма единствено да са в полза на потребителите.

От ръководството на компанията представиха въпросните инвестиции като средство за създаване на лоялна клиентела и очакват капиталовложенията да се възвърнат в по-дългосрочен план.

За настоящото трето тримесечие Amazon прогнозира продажби между 2.17 и 2.33 млрд. долара, а за цялата година - между 10.15 и 10.65 млрд. долара. По рано от компанията очакваха приходи между 9.95 и 10.5 млрд. долара.

Прогнозираната печалба за третото тримесечие е между 7 и 42 млн. долара, а за годината - между 310 и 440 млн. долара, на фона на предходни очаквания за печалба между 390 и 520 млн. долара.

За първото полугодие печалбата на компанията е възлязла на 73 млн. долара, или 17 цента на акция, в сравнение със 130 млн. долара, или 31 цента година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 26.07.06 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още