IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Пощенска банка купува украинската Universal Bank

Купуването на украинската Universal Bank продължава стратегията на Eurobank EFG за разширяване дейността на групата на най-големите пазари в Южна и Източна Европа

12:14 | 24.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Собственикът на Пощенска банка купува украинската Universal Bank
Гръцката Eurobank EFG, мажоритарен собственик на Пощенска банка, подписа споразумение с частни акционери за придобиването на 99,34% от капитала на украинската Universal Bank, чиято централа се намира в Лвов, съобщават от финансовата институция. Параметрите по сделката не бяха уточнени.

Дейността на банката е съсредоточена в Западна Украйна и столицата Киев, където оперира с мрежа от 32 клона и над 480 служители. Към края на 2005 година акционерният капитал на Universal Bank възлиза на 16,5 млн. долара, а размерът на активите е 79 млн. долара.

Украинската банка е филиал на Universal Investment Group, която се занимава със застраховане и дистрибуция на гориво на дребно. Групата развива още дейности в хранителната индустрия, строителството и недвижимите имоти.

Очаква се сделката да бъде финализирана през последното тримесечие на 2006 година след одобрение от регулаторните органи на Украйна, Гърция и Швейцария.

Universal Bank използва разнообразни дистрибуционни канали и предлага богата гама от продукти и услуги – корпоративно банкиране и банкиране на дребно, което включва потребителски и авто кредити, жилищни кредити с ипотека, депозити, кредитни карти, парични преводи и валутни услуги, комисионерство, застраховане, финансиране на оборотен капитал, както и посредничество, срочно финансиране и депозитарни услуги за институционални инвеститори.

Според Eurobank EFG слабото навлизане на нови банкови продукти на украинския пазар, по-специално в областта на жилищното кредитиране, предлага големи възможности за развитие на банковата система в страната, която в момента расте с едни от най-бързите темпове в Източна Европа. Придобиването на Universal Bank ще позволи на гръцката група да навлезе в този атрактивен пазар и да разшири клоновата мрежа на финансовата институция, така че тя да покрие цялата страна.

По-рано тази година Eurobank EFG разшири клоновата си мрежа в Полша и придоби турската Tekfenbank.

Купуването на украинската банка продължава стратегията на Eurobank EFG за разширяване дейността на групата на най-големите пазари в Южна и Източна Европа. Сделката следва политиката за навлизане в нови страни с избирателни инвестиции с цел да се създаде акционерна стойност посредством органичен растеж.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още