IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпна след съобщение за събиране на хора от запаса в Израел

15:11 | 21.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поскъпна след съобщение за събиране на хора от запаса в Израел
Цените на петрола нараснаха днес, след като цяла седмица падаха от рекордните нива. Причината за днешния растеж е конфликтът в Близкия Изток и по-специално съобщения, че Израел събира хора от запаса. Информацията идва от раздела за новини в уеб сайта на израелската YNET и засили спекулациите, че се готви сухопътна инвазия в Ливан. В същото време пазарите се опасяват и за редовността на доставките, тъй като съществуват проблеми с производството в американските рафинерии.

Американският суров петрол със срок на доставка новия фронт-месец септември се увеличи със 7 цента до 74.34 долара за барел, докато септемврийските контракти на сорта Брент в Лондон поскъпнаха с 18 цента до 73.90 долара за барел. Страховете на пазарите са свързани най-вече с възможността някоя от съседните държави в Близкия Изток да бъде въвлечена в конфликта. Американският държавен секретар Кондолиза Райс се очаква да посети региона през следващата седмица, за да подтикне двете страни участнички в конфликта към политическо решение. САЩ подчертаха, че е нужно трайно решение на вече 10-дневния сблъсък преди каквото и да е мирно споразумение да може да бъде приложено. ООН от своя страна настоява за незабавно спиране на сраженията.
 
Проблемите на рафинериите в САЩ подкрепят цените, като дилърите са също така запознати и с опасността, която може да дойде за доставките вследствие на атлантическия сезон на ураганите. Тропическата буря Берил, вторият циклон за сезона, се насочи днес, губейки от силата си, към североизточното американско крайбрежие и далеч от Мексиканския залив, където се намират рафинериите и петролните полета.
 
„Коноко Филипс” затвори продукция за 306 000 барела на ден в рафинерията, разположена на Ууд Ривър, тъй като имаше спиране на тока вследствие на буря. „Валери Енерджи” затвори вчера за непланирани възстановителни работи единица за производство на бензин в рафинерия в Луизиана.
 
В 15:00 часа българско време контрактите на борсата Нимекс за фронт-месеца август се търгуваха на цени от 74.68 долара за барел. Последният сетълмент е при цена 74.27 долара, а промяната е 41 цента в посока нагоре. Най-високата стойност за деня е 74.75 долара, а най-ниската 73.90 долара. Откритият интерес е 269 780 контракта.

Техническа картина
Close 74.27     High 75.39       Low 73.92

Американският суров петрол, търгуван на Нимекс, загуби през последната седмица много от позициите си при новия рекорд. Първа подкрепа е днешната най-ниска стойност при 73.90. По-силни спадове би трябвало да бъдат ограничавани от психологическото ниво на 70.
 
При растеж, съпротиви са днешният връх на 74.75, следва 75.80, а след него и рекордът на августовските контракти при 78.40.
 
 *графиката е за e-miny фючърс / NYMEX

Подкрепа

73.90

71.65

70.00

Съпротива

74.75

75.80

78.40




Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още