IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олимпийските игри ще донесат 2,5 млрд. долара приходи от TV права

Само приходите от Летните игри през 2008 година ще бъдат в размер на над 1,7 млрд. долара, от които 49% ще бъдат отпуснати на Организационния комитет на Игрите в Пекин

11:43 | 21.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Олимпийските игри ще донесат 2,5 млрд. долара приходи от TV права

Зимните Олимпийски игри в Торино 2006 година и летните игри в Пекин през 2008 година заедно ще регистрират приходи от над 2,5 млрд. долара (около 2 млрд. евро) от телевизионните права за излъчването им. Това посочва член на комисия, отговаряща за правата за излъчване, към Международния олимпийски комитет (МОК), цитиран от АФП.

Приходите ще са близо 2,54 млрд. долара, след като за Игрите, проведени през периода 2001-2004 година, бяха събрани 2,23 млрд. долара“, допълва Тимо Луме – отговорен директор на Комисията за телевизионни права и нови медии към МОК.

Според него само приходите от Летните игри през 2008 година ще бъдат в размер на над 1,7 млрд. долара, от които 49% ще бъдат отпуснати на Организационния комитет на Игрите в Пекин. Останалите 51 на сто ще бъдат разпределени между други олимпийски институции като националните олимпийски комитети, международните спортни федерации и малка част от тях ще отиде за МОК, допълва още Тимо Луме.

Освен това той добавя, че МОК вече е сключил всички договори за правата за излъчване на Игрите през 2008 година.

До момента американската медийна група NBC е платила най-голямата сума за правата за излъчване, посочва отговорният директор.

Тимо Луме уточнява също така, че комисията е започнала да работи и по въпроса с правата на новите медии като интернет и мобилните телефони, от които се очакват големи приходи по време на Олимпийските игри в Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още