IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст от 48% в печалбата на Apple благодарение на iPod и iMac

Оборотът от продадени iPod плеъри е достигнал 1,71 млрд. долара, или 39 на сто от целия оборот на Apple

12:15 | 20.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Ръст от 48% в печалбата на Apple благодарение на iPod и iMac

Apple Computer обяви повишение от 48 на сто в чистата си печалба за тримесечието, приключило на 1 юли, благодарение на по-големи от очакваното продажби на цифровия плеър iPod и новите компютри iMac, използващи процесор на Intel, съобщава Ройтерс.

От Apple заявяват, че за тримесечието, което е третото за отчетната година на групата, са доставили 8,11 млн. iPod плеъра, или с 32 на сто повече спрямо същия период на миналата година. Тези резултати значително превишиха прогнозите на анализатори за 7,5 млн. броя.

За отчетните три месеца продажбите на iMac са нараснали с 12% до 1,33 млн. продадени компютъра, като очакванията бяха за около 1,3 млн. броя.

Щатският производител обяви чиста печалба от 472 млн. долара, или 54 цента на акция, за отчетното тримесечие, спрямо 320 млн., или 37 цента на акция, за миналата година.

Оборотът на групата е нараснал с 24 на сто до 4,37 млрд. долара, докато прогнозите на анализаторите бяха за оборот от 3,68 млрд. долара и за печалба от 40 до 49 цента на акция.

Оборотът от продадени iPod плеъри е достигнал 1,71 млрд. долара, или 39 на сто от целия оборот на Apple, спрямо 67 на сто за миналото тримесечие, което се дължи на ръста в търсенето на новата гама Mac компютри.

Стийв Джобс, изпълнителният директор на Apple, допълва, че е изключително доволен от постигнатите резултати и растежа в продажбите на компютри, най-вече защото 75% от продадените през тримесечието iMac използват процесори на Intel.

За текущото тримесечие от американската компания се надяват на оборот от 4,5-4,6 млрд. долара, а прогнозите на анализаторите са за средна печалба от 51 цента на акция.

Големият успех на iPod допринесе много за успешната търговия на борсата на книжата на Apple през 2004 година, чиято стойност нарасна тройно на годишна база, а през 2005 година, те се повишиха отново, този път над два пъти.

След обявяването на резултатите книжата на компанията скочиха със 7,5% по време на извънборсовата търговия до 58,20 долара, но от началото на май акциите на щатската група са загубили близо 24% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още