IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът близо до рекорд сутринта, последва спад

15:30 | 17.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът близо до рекорд сутринта, последва спад
Петролът приближи при търговията си днес рекордни стойности, след като през уикенда конфликтът между Израел и Хизбула се задълбочи. Опасенията на пазарите са, че конфликтът може да се разшири и разпростре върху държави производителки на петрол в Близкия Изток.
 
Американският суров петрол със срок на доставка месец август се повиши с 55 цента до 77.58 долара за барел, което е пети пореден ден на увеличение. Цените достигнаха в петък рекордни нива от 78.40 долара за барел, но загубиха част от печалбите по-късно през деня. Търгуваният в Лондон сорт Брент със срок на доставка месец септември, който е новия фронт-месец, нарасна с 37 цента до 77.95 долара за барел, но по-рано достигна нов рекорд от 78.08 долара за барел и по този начин надмина петъчния връх, което се дължи на смяната на фронт-месеца.
 
Причина за поскъпванетона ценната суровина, както и при златото, е напрежението в Близкия Изток, като инвеститорите се опасяват израелската офанзива да не доведе до разширяване на конфликта. Днес израелски самолет бомбардира Ливан и доведе до смъртта на 17 души, след като по-рано Хизбула изстреля ракети по Израел. За момента няма никаква дипломатическа инициатива, която да предполага скорошен край на сраженията. Последната вълна от насилие разруши два армейски поста по крайбрежието на северен Ливан, убивайки 9 ливански войници, и унищожи домовете на официални представители на Хизбула в източната част на страната, убивайки 5 души при повече от 45 въздушни удара, извършени в ранните часове на деня. Още трима загинаха при удари южно от Бейрут, като ударите са насочени към инфраструктурата, петролни станции и заводи.
 
Лидерите на световните сили, които са на среща в Русия, призоваха двете страни да се въздържат от военни действия, но изтъкнаха правото на Израел за самозащита, като по този начин поставиха акцента върху Хизбула като отговорна за спиране на насилието и призоваха групировката да освободи двамата пленени през миналата седмица израелски войници. Ескалацията се засилва, защото изстреляните от Хизбула ракети доведоха вчера до смъртта на 8 души в израелския град Хайфа, което е най-смъртоносната атака на групировката срещу Израел. Израелският министър-председател Ехуд Олмерт заяви, че въпросната атака ще има много сериозни последици за Ливан.
 
Размяната на заплахи от двете страни заплашва да въвлече в конфликта Сирия и Иран, тъй като Хизбула има силни позиции в двете страни. Конфликтът в Близкия Изток допълнително усложнява напрежението около иранската ядрена програма. Вчера Иран заклейми решението да се върне случая за разглеждане от Съвета за сигурност към ООН, тъй като Техеран е забавил отговора си. От мюсюлманската държава допълниха, че това развитие намалява до минимум шансовете за бъдещи преговори със Запада.
 
В Ирак, който се опитва да възстанови нивото на производство от преди войната, терорист-камикадзе се взриви и уби 21 души в кафене в Багдад, докато председателят на Иранската Северна петролна компания беше отвлечен, също в столицата.
 
По американското крайбрежие тепърва предстоят ураганите. Всички тези развития доведоха до търговия на фючърсите с по-късна дата на доставка, от ноември 2006 до юли 2007 година, на нива от над 80 долара за барел.
 
Анализатори се притесняват от високите цени на енергията и последствията върху световната икономика, но в петък министърът на енергетиката на САЩ Сам Бодман заяви, че най-голямата икономика се държи добре на фона на покачващите се цени.
 
В 15:00 часа българско време, контрактите на борсата NYMEX за фронт-месеца август се търгуваха на цени от 76.12 долара за барел. Последният сетълмент е при цена 77.03 долара, а промяната е 58 цента в посока надолу. Най-високата стойност за деня е 77.68 долара, а най-ниската 75.60 долара. Откритият интерес е 119 703 контракта.
Техническа картина
Close 77.03     High 78.40       Low 76.67

Американският суров петрол търгуван на NYMEX днес се опита да щурмува достигнатите в петък рекорди, но засега неуспешно. При това покачване, което водеше до нови рекорди всеки ден през миналата седмица, на практика липсват съпротиви като по-сериозна такава се явява психологическото ниво 80, а преди това е досегашният рекорд на 78.40.
 
При спад, първа подкрепа е днешното дъно на 75.60. Следва психологическото ниво на 75 долара, което няколко месеца възпираше покачването. Впоследствие подкрепа е дъното от сряда на 73.80.
 
 *графиката е за e-miny фючърс / NYMEX

Подкрепа

75.60

75.00

73.80

Съпротива

77.00

78.40

80.00




Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още