IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първият космодрум за частни полети в Северна Америка сменя името си

Билетите за полет в Космоса от 2 часа и половина ще струват 200 хил. долара, с включени 5 минути изпадане в безтегловност

13:28 | 17.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Първият космодрум за частни полети в Северна Америка сменя името си
Властите в Ню Мексико ще обявят днес новото име на частния космическия център на стойност 225 млн. долара, който ще бъде построен в щата, съобщи АП.

Космодрумът, от който британския милиардер сър Ричард Брансън възнамерява да изпраща туристи на непълни орбитални полети, ще бъде прекръстен на Spaceport America.

Предишното наименование Southwest Regional Spaceport е дълго и сложно за произнасяне и не отразява авангардната визия на проекта, обясняват решението си властите в щата.

Spaceport America затвърждава центъра в Ню Мексико като първия космодрум в Северна Америка, добавят те.

Миналия месец щатът избра архитектурната фирма DMJM Aviation/AECOM за дизайнер на първоначалната инфраструктура. На космодрума са построени временни съоръжения за пускането на първия полет през септември на компанията за полети в Космоса UP Aerospace.

Полетът ще бъде решаващ за процеса по получаване на лиценз от Федералната авиационна администрация.

Строежът на Spaceport America трябва да приключи през 2010 г. Космодрумът ще бъде база за Virgin Galactic, основана от компанията Virgin Group на Ричард Брансън, която ще продава билети на цена 200 хил. долара за полет от 2 часа и половина, в който са включени 5 минути изпадане в безтегловност.

Първият частен полет в Космоса бе осъществен през 2004 г. от летището Мохаве в Калифорния от кораба SpaceShipOne.

Virgin Galactic има договор с дизайнера на SpaceShipOne Бърт Рътън за конструирането на парк от ракети SpaceShipTwo. Тестовите полети са планирани за следващата година, а тези с туристи - за 2008 или 2009 г.

Според проучване относно икономическия ефект от построяването на космодрума на консултантската компания Futron Corporation, до 2020 съоръжението ще генерира общи приходи в размер на 750 млн. долара и ще даде работа на над 3 500 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още