IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден брой пътници на летище Франкфурт заради Световното по футбол

Специално за Мондиала летищният оператор Фрапорт изгради терминала World Cup terminal, който обслужваше националните отбори и футболните запалянковци

14:54 | 13.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден брой пътници на летище Франкфурт заради Световното по футбол
Фрапорт – операторът на летище Франкфурт, отчете рекордни данни за месец юни и отбеляза успешно първо полугодие, съобщават от компанията. Като основна причина за увеличението на трафика летищният оператор посочва Световното първенство по футбол.

Специално за Мондиала Фрапорт изгради терминала World Cup terminal, който обслужваше националните отбори и футболните запалянковци.

През юни летището във Франкфурт е посрещнало 4,82 млн. пътници, което е ръст от 4 на сто на годишна база. Това е най-натовареният месец в историята му.

Размерът на летищните товари се е увеличил с цели 9,1% до 169 122 метрични тона.

Броят на излитанията и кацанията, извършени на летище Франкфурт, също се е покачил – с 0,5 на сто до 42 380, допълват от Фрапорт.

Световното първенство по футбол, както и обичайните летни ваканции през месец юни, са основните причини много хора да предприемат кратки пътувания. Това раздвижване увеличава европейския трафик от летището с цели 7,4%.

Покачване се отбелязва също така и в международния трафик, който е нараснал с 3,6 на сто.

Като друга причина за увеличението на трафика, освен Световното първенство по футбол, летищният оператор посочва и растящия брой пътнически услуги до Далечния Изток.

За първите шест месеца приблизително 25,1 млн. пътници са използвали Франкфуртския международен пътнически център, което е с 1,3% повече в сравнение с предходната година.

В началото на второто тримесечие великденската ваканция на училищата и университетите също е довела до увеличение, а в края на май, с наближаването на Световното първенство, се потвърдиха и очакваните резултати.

През първата половина на 2006 година основният фактор за растеж е бил европейският трафик до дестинации в Северна, Източна и Южна Европа.

Тенденцията за растеж на въздушните товари, наблюдавана през последните две години, продължава и през първата половина на 2006 година. Фрапорт е отчел обработка на товари от 995 517 метрични тона, която бележи покачване от 10,6 на сто в сектора.

За периода януари – юни 2006 година общият брой кацания и излитания на летище Франкфурт е 239 666, като той е почти непроменен спрямо същия период на предходната година, уточняват още от летищния оператор.

За юни 2006 година шестте летища, обслужвани от Фрапорт, са регистрирали ръст от 7,6 в пътническия трафик. Размерът на увеличението при въздушните товари е 8,8%, а общият брой излитания и кацания е нараснал с 2,4 на сто за отчетния месец.

Като цяло се наблюдава подем в немската икономика заради проведеното в страната Световно първенство, като туризмът е извлякъл най-големи облаги. В страната са пребивавали 2 млн. посетители, което е двойно повече спрямо първоначалните очаквания.  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още