IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подем в немската икономика заради Световното по футбол

Туризмът в Германия е извлякъл най-големи облаги от проведеното първенство - в страната са пребивавали 2 млн. посетители

12:24 | 11.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Подем в немската икономика заради Световното по футбол
Германия организира най-доброто световно първенство по футбол в историята, заяви президентът на ФИФА Сеп Блатер, цитиран от френския вестник Трибюн. Според него не е учудващо, че икономиката на страната се възползва от огромния обществен интерес към събитието.

От Федерацията за търговия на дребно HDE вече съобщиха, че в сектора е регистриран оборот от 2 млрд. евро, каквито са били и прогнозите. Продажбите на телевизори, напитки, храни и други продукти, използвани от запалянковците, са достигнали рекордни нива. Но и горещото време също е подпомогнало този растеж.

Туризмът в Германия е извлякъл най-големи облаги от проведеното първенство. В страната са пребивавали 2 млн. посетители, което е двойно повече спрямо първоначалните очаквания.

От Немската централа по туризъм заявяват, че 90 на сто от запитаните чуждестранни посетители ще препоръчат Германия като туристическа дестинация при завръщането си у дома.

От Федерацията по хотелиерство и гастрономия Dehoga смятат, че очакваният оборот от 500 млн. евро е надминат.

Немската икономика, подобно на френската през 1998 година, е в подем, продължава вестник Трибюн. Световното първенство по футбол ще увеличи с допълнителни 0,3 процентни пункта БВП на Германия, заяви Фолкер Трайер, икономист от Асамблеята на немските търговски камари DIHK.

Финалът Франция – Италия се явява интересна перспектива пред немската външна търговия. Франция и Италия са съответно първи и четвърти клиент за износ от Германия.

Ръст в икономиката и на двете държави при победа ще даде тласък на немските износители, е заявил Торстен Полайт, икономист в Barclays Bank, преди финалния мач и победата на Италия.

Увеличение в продажбите си прогнозира и немският производител на спортни стоки Puma, който е спонсор на италианския национален отбор по футбол.

Освен това очакванията са спечелването на световната футболна купа от страна на Италия да увеличи италианския БВП с 0,5 процентни пункта в резултат на увеличение на потреблението в страната.

Въпреки всичко чуждестранните инвестиции в Германия продължават да са едни от слабите страни на икономиката й. Но благоприятната картина от Мондиала може би ще промени ситуацията.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още