IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американската тютюнева индустрия отърва глоба от 145 млрд. долара

Върховният съд на Флорида отхвърли искането на американски пушачи за обезщетение, но се съглсаси, че компаниите са заблуждавали обществото по отношение на вредните последствия от тютюнопушенето

14:45 | 07.07.06 г.
Американската тютюнева индустрия отърва глоба от 145 млрд. долара

Върховният съд на Флорида отхвърли искане на американски пушачи за обезщетение от тютюневи компании в размер на 145 милиарда долара, съобщи Forbes.

Според съда исканото обезщетение е прекалено голямо, но се съгласи, че компаниите са заблуждавали обществото по отношение на вредните последствия от тютюнопушенето.

Решението на съда означава, че счетоводителите на цигарените производители вече могат да премахнат от отчетите си условните пасиви по тези задължения.

Върховният съд на Флорида одобри решението на Апелационния съд за анулиране на жалбите на близо 700 хиляди ищци за това, че не са имали право да заведат колективен иск срещу тютюневите компании.

Според адвокатите на цигарените производители всеки от обвинителите е отделен случай, който се различава съществено от останалите и това пречи да бъде проведен справедлив процес.

Същевременно обаче съдът възстанови предишните искания за обезщетения на две лица, болни от рак, на обща стойност 6,8 милиона долара.

Акциите на тютюневите компании поскъпнаха съществено. Altria повиши стойността на книжата си с 5,7% до 77,76 долара за брой, Reynolds American добави 4%, достигайки 118,95 долара за акция, а Loews Corp поскъпна с 51 цента до 36,01 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 07.07.06 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още