IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишение от 7% в международния пътнически трафик през май

Въпреки това растежът през май се забавя спрямо увеличението от 9,9 на сто, регистрирано през април

17:27 | 30.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Повишение от 7% в международния пътнически трафик през май
Международният пътнически трафик е нараснал със 7 на сто през май на годишна база, съобщават от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

От асоциацията добавят, че международният транспорт на стоки, считан за важен измерител за състоянието на световната търговия, от своя страна е регистрирал ръст от 5,1% на годишна база през изминалия месец.

Джовани Бизиняни, генерален директор на IATA, която обединява 260 авиокомпании, обяви, че развитите икономически страни поддържат големия ръст както в транспорта на стоки, така и в пътническия трафик.

Според него именно благодарение на тези страни световният сектор на въздушните превозвачи успява да компенсира отчасти повишението на цените на горивата.

Въпреки това растежът през май се забавя спрямо увеличението от 9,9 на сто, регистрирано през април, но не трябва да се забравя и фактът, че тогава бяха Великденските празници.

От асоциацията допълват, че ръстът от предишния месец е доказателство за подем на икономиката.

Увеличението през май в превоза на товари също е малко под повишението от 6,1%, регистрирани през април, но това е най-вече следствие на спада в обемите на бразилския превозвач Varig, който е повлиял негативно на целия транспорт на стоки в Южна Америка.

В месечната статистика на IATA са включени само международните полети, без вътрешните.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още