IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

MasterCard нарушава антимонополното законодателство, според ЕК

Според обвиненията MasterCard е налагала минимални цени, които търговските банки е трябвало да плащат на банките-издатели на картите MasterCard и Maestro

14:53 | 30.06.06 г.
MasterCard нарушава антимонополното законодателство, според ЕК

Според доклад на Европейската комисия, международната компания за кредитни карти MasterCard най-вероятно е нарушила европейското антимонополно законодателство, тъй като е ограничавала конкуренцията между банките, съобщи Ройтерс.

Докладът е предварителен и ЕК тепърва ще излезе с окончателно становище по проблема.

Според обвиненията MasterCard е налагала минимални цени, които търговските банки е трябвало да плащат на банките-издатели на картите MasterCard и Maestro, което означава, че компанията ограничава конкуренцията между банките.

45% от всички карти на територията на Европейското икономическо пространство (ЕИП) са с логото на MasterCard или Maestro. Дебитните карти на MasterCard се приемат от 85% от търговските обекти в ЕИП, където плащането се осъществява по този начин.

MasterCard е втората по големина в света компания за производство на платежни карти, като отстъпва първата позиция на VISA. Годишно се извършват 16 милиарда плащания с карти на MasterCard.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още