IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компютърна програма разчита мислите и емоциите ни

Тази технология би могла да намери приложение в рекламата, онлайн обучението или автомобилния сектор

17:47 | 26.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Компютърна програма разчита мислите и емоциите ни

Повдигната вежда, въпросителен поглед или поклащане на главата ще са само част от израженията на лицето, които компютрите ще могат съвсем скоро да разпознават, за да четат мислите ни, съобщава Ройтерс.

Замислена от британски и американски учени, програмата, която кара компютъра да разбира емоциите ни, ще може да анализира комбинация от лицеви движения, изразяващи чувства.

Професор Питър Робинсън от британския университет Кембридж заяви, че разработената от тях система позволява да бъдат разпознати голям брой душевни състояния, които са заснети с видео камера.

Той допълни, че тази технология би могла да намери приложение в рекламата, онлайн обучението или автомобилния сектор.

Например, уеб камера, свързана с нашия софтуер, ще обработва заснетата картина, като разбира емоционалното състояние на човека, и ще предава информацията на някоя интернет страница“, уточнява професорът.

Подобна програма би била полезна също така при онлайн обучението, за да сме сигурни, че ученикът разбира преподадения му материал, или при автомобилите, за да се определя до каква степен е изморен водачът.

Работим с един производител на автомобили, който смята да използва тази програма до пет години“, продължи Робинсън, уточнявайки, че камерата би могла да бъде вградена в таблото.

Системата вече е способна да разпознава 24 изражения, изиграни от актьори, като професор Робинсън възнамерява да разшири базата данни.

Учените, които работят съвместно с тези от Технологичния институт в Масачузетс, САЩ, се надяват да внедрят и други данни, като жестове и различни пози на тялото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още