IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Johnson & Johnson купи подразделение на Pfizer

Сделката ще позволи на Johnson & Johnson да затвърди позицията си на световен лидер в областта на медикаментите, продавани без рецепта

16:39 | 26.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Johnson & Johnson купи подразделение на Pfizer

Американската група Pfizer обяви, че е продала на Johnson & Johnson за 16,6 млрд. долара подразделението си за медикаменти без лекарско предписание и продукти за хигиената, съобщава Ройтерс.

От Pfizer за първи път обявиха намеренията си за продажба на подразделението си Pfizer Consumer Healthcare (PCH) през февруари.

Групата предвижда да изкупи акции на стойност до 7 млрд. долара през 2006 година и до 10 млрд. през 2007 година, така че продажбата на PCH да не тежи на финансовите резултати за следващата година и да има позитивно влияние през 2008 година.

Според запознати със сделката Pfizer е получила оферти най-малко за 14 млрд. долара от страна на Johnson & Johnson, GlaxoSmithKline и Reckitt Benckiser.

Сделката ще позволи на Johnson & Johnson да затвърди позицията си на световен лидер в областта на медикаментите, продавани без рецепта. Групата притежава вече болкоуспокояващото лекарство Tylenol и дерматологичните продукти Neutrogena.

Сумата от 16,6 млрд. долара, получена от Pfizer, съответства на близо 4,3 пъти оборота за 2005 година на PCH (3,88 млрд. долара), което е доста висока стойност спрямо други сделки, сключени наскоро в сектора.

Reckitt похарчи 3,6 пъти стойността на годишните си продажби, за да купи Boots Healtcare International миналата година, а Bayer – 2,4 пъти оборота си за подразделението за продукти без лекарско предписание Roche Holdings през 2004 година.

Анализатори от Morgan Stanley смятат, че след покупката на PCH делът от световния пазар на Johnson & Johnson на пазара на медикаменти без рецепта ще нарасне с около 7,8 на сто, или над два пъти пазарните дялове на Bayer и Glaxo.

Търсенето на медикаменти без лекарско предписание нараства периодично, предвид политиката на много правителства за намаляване на броя на медицинските консултации и разходите за здравно осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още