IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nokia и Siemens се сливат

Сделката е на стойност 25 млрд. евро, като собствеността ще бъде разделена по равно между двете компании

10:42 | 19.06.06 г.
Nokia и Siemens се сливат

Европейските производители на мобилни телефони Nokia и Siemens са се споразумели да обединят дейността си в мрежовото оборудване в сделка на стойност 25 милиарда евро (31,6 милиарда долара), съобщава Wall Street Journal.

Nokia ще контролира по-голямата част от местата в Борда на директорите в новата компания, която ще бъде базирана във Финландия и ще се търгува самостоятелно. Собствеността върху компанията ще бъде разделена по равно между двете компании, но ще бъде оглавявана от изпълнителния директор на Nokia – Саймън Бересфорд-Уайли.

Очаква се ефектът от сливането да донесе на двете компании по-голяма ефективност чрез намаляване на разходите за изследвания и развитие с 1,25 милиарда евро (1,58 милиарда долара) годишно. Сливането ще създаде компания с годишни продажби на обща стойност 15,8 милиарда евро (19,9 милиарда долара).

Новата компания ще намали работните места от 60 000 на 51 000, като този начин ще спести 1,5 милиарда евро до 2010 година, заявиха от компанията, цитирани от агенция Bloomberg.

Според Credit Suisse Group новото обединение ще държи 21 процента от пазара на безжично оборудване, докато Ericsson контролира 26%.

Базираната в Мюнхен Siemens AG, няма да напусне телекомуникационния бизнес, но ще има по-маловажна роля в дейността, отколкото Nokia. В новата компания Siemens ще участва с цялото си телекомуникационно оборудване.

През последните месеци анализатори и медии сравняваха комуникационния бизнес на двете компании. Немското списание Manager Magazine съобщи през февруари, че ръководството на Siemens е преговаряло с Nokia за продажба на производството си, но от Nokia са отказали сделката, тъй като финландският производител се интересувал само от рентабилния бизнес на Siemens на мобилната телекомуникация.

Мениджмънтът на Nokia непрекъснато заявяваше, че целта на компанията е да прави повече покупки в бъдеще. Паричните резерви на Nokia възлизат на 9 милиарда евро в края на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още