IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите на мобилни телефони трайно се насочват към Linux

В момента на пазара на операционни системи за мобилни телефони лидери са Symbian и Microsoft

13:38 | 16.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Производителите на мобилни телефони трайно се насочват към Linux

Група мобилни оператори и производители на телефони се обединиха около идеята да работят заедно за разработването на операционна система, базирана на софтуера със свободен код Linux, която да може да бъде интегрирана в мобилните телефони до края на 2007 година, съобщи Ройтерс.

Операторите Vodafone и NTT DoCoMo, както и производителите на телефони Motorola, Samsung, NEC и Panasonic, обявиха, че ще създадат независима група с идеална цел, за да си поделят разходите, да подобрят изпълненията на апаратите и софтуерните програми, които използват, а също така и да намалят броя на операционните системи на пазара.

Подобно на персоналните компютри, мобилните телефони използват операционни системи, където са инсталирани различните приложения като текстовите съобщения или програмите, четящи музика и видеофайлове.

Имайки предвид бързината, с която се развива технологията на мобилната телефония, цените за разработване на такива приложения от страна на производителите нарастват все по-бързо. Поради тази причина приложенията се пишат на най-различни информационни кодове, за да могат да се използват с всички видове операционни системи.

В момента на пазара на операционни системи за мобилни телефони лидери са Symbian и Microsoft, докато Linux, който е използван най-вече в Китай, има съвсем малък дял на този пазар.

Производителите на телефони залагат на Linux, тъй като той е със свободен код, като се надяват да провокират жестоката конкуренция между компаниите, предлагащи „готови за употреба“ версии на операционни системи за мобилни апарати, и по този начин да намалят и цените.

От Vodafone обявиха, че това начинание ще позволи по-бързото предлагане на нови продукти на пазара, като по този начин ще бъдат създавани продукти и приложения, съобразени с нуждите на клиента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още