IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford ще инвестира 9,2 млрд. долара в Мексико

Инвестицията ще позволи на Ford да увеличи производството си до 850 000 автомобила годишно през следващите шест години

10:54 | 15.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Ford ще инвестира 9,2 млрд. долара в Мексико

Щатският автомобилен концерн Ford предвижда да инвестира 9,2 млрд. долара в Мексико, като по този начин ще удвои производството си в страната и ще създаде нови работни места, предава АФП.

Инвестицията ще позволи на Ford да увеличи производството си до 850 000 автомобила годишно през следващите шест години, като част от плана за преструктуриране на компанията.

Ford е на второ място сред автомобилопроизводителите в САЩ след GM. В края на януари компанията обяви намеррението си до 2012 година да съкрати 30 000 работни места в Северна Америка и да намали с 1/4 производствения си капацитет, затваряйки 14 завода.

Американската група среща голяма конкуренция в лицето на чуждестранните компании и обяви чиста загуба в размер на 1,2 млрд. долара за първото тримесечие на годината. Друга причина за този спад са и разходите, свързани с преструктуррането на компанията.

Инвестицията в Мексико ще създаде 150 000 работни места, като по този начин ще се намали безработицата в страната с близо 15 на сто.

Капиталовложението на концерна ще представлява между 7 и 9% от общите чуждестранни инвестиции годишно в страната и ще създаде стоки за износ в размер на 18 млрд. долара.

От Ford заявяват, че ще увеличат присъствието си на световно ниво, а Мексико е ключов партньор за компанията.

Преструктурирането на автомобилния производител предвижда модернизиране на завода за сглобяване в мексиканския град Куаутитлан, въпреки че някои анализатори предричаха затварянето му. За момента Ford е обявил местонахождението само на половината от 14-те завода, които смята да закрие до 2012 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още