IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Скок в доходността на американските ДЦК след данните за инфлацията в САЩ

2-годишните държавни облигации на САЩ постигнаха 5,07% доходност, а 10-годишния матуритет достигна 5,01%

18:11 | 14.06.06 г.
Скок в доходността на американските ДЦК след данните за инфлацията в САЩ

Данните за индекса на потребителските цени в САЩ за май изстреляха доходността на двугодишните американски ДЦК до 5-годишен връх от 5,07%.

CPI индексът за май нарасна с 0,3%, с което надвиши прогнозите на икономистите за увеличение от 0,2%, като по този начин засили опасенията за по-нататъшно увеличение на лихвите от страна на Фед. В резултат на това инвеститорите дисконтираха по-голямата вероятност от бъдещо нарастване на лихвите, което от своя страна се отрази в спад на цената на двугодишните американски ДЦК.

По данни на агенция Блумбърг, лихвените фючърси оценяват на 100% вероятността Фед да увеличи основната лихва на 5,25% при следващото си заседание на 28-29 юни, и на 44% - през август.

Доходността на 10-годишните американски ДЦК се покачи с почти 5 базисни пункта до 5,01%, а тази на 30-годишните се увеличи с 3 базисни пункта до 5,04%.

Държавните ценни книжа се считат за убежище на избягващите риска инвеститори поради ниския им или нулев риск и регулярните плащания. Напоследък опасенията, че икономическият растеж ще се забави, подкрепяни и от вероятността от лихвени повишения, оказват по-голям натиск от обичайния върху цените на облигациите в посока надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още