IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

100 милиона абоната за третото поколение мобилна телефония

Производителите на телекомуникационни продукти смятат да се концентрират в развитието на масовия пазар на евтини мобилни апарати от трето поколение

11:29 | 14.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
100 милиона абоната за третото поколение мобилна телефония

Границата от 100 милиона потребители на мобилната телефония от трето поколение (3G) е премината през месец юни, съобщиха от UMTS Forum -организация, която обединява производителите на мобилни апарати и мобилните оператори.

Почти 75 милиона, или 3/4 от абонатите, използват UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) – една от 3G технологиите, която използва W-CDMA (Wideband Code Division Multiple Access) като основен стандарт. Стандартът CDMA 2000, който използва CDMA (code division multiple access), има над 25 милиона потребители.

В Европа се намират около 51 на сто от клиентите на UMTS технологията, а близо 48% са в Тихоокеанска Азия.

Стандартът CDMA 2000 се използва най-вече в Северна и Южна Америка и Южна Корея. Китай път има свой собствен стандарт, който е независим от другите, използвани по света.

Според UMTS Forum над 110 WCDMA мрежи са били пуснати в действие през май в 48 страни по целия свят.

От своя страна GSM асоциацията (GSMА) обяви, че вече е премината границата от 2 милиарда потребители на GSM телефония по света.

От асоциацията съобщиха също така, че производителите на телекомуникационни продукти смятат да се концентрират в развитието на масовия пазар на евтини мобилни апарати от трето поколение, за да бъдат достъпни интернет и мултимедийните услуги за по-голям брой потребители.

Много от мобилните оператори, членове на асоциацията, ще работят през идните месеци за разработването на различни идеи с цел намаляване цените на 3G апаратите.

След това от GSMА ще изберат един от всичките 3G мобилни телефони, предложени от производителите на такива апарати. Той ще трябва да отговаря на определени вече общи критерии, за да бъде рекламиран и подаван от всички мобилни оператори, участници в програмата.

"Проектът ни за 3G телефон ще направи достъпни за повече хора видео клиповете, музиката за мобилни апарати, интернет и много други мултимедийни услуги, използвани от все повече потребители в развитите страни", обяви изпълнителният директор на GSMА Роб Конуей.

Наскоро асоциацията съобщи, че проектът й за производство на евтини мобилни апарати, на цена под 30 долара, е постигнала голям успех, позволявайки на милиони хора в 56 страни по света да притежават за първи път телефон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още