IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

OMV планира инвестиции от 500 млн. евро в проекти за възобновяема енергия

OMV Aktiengesellschaft е най-голямата индустриална компания на борсата в Австрия

11:26 | 12.06.06 г.
OMV планира инвестиции от 500 млн. евро в проекти за възобновяема енергия

Австрийската петролна и газова група OMV съобщи, че възнамерява в следващите години да навлезе в сферата на възобновяемите енергийни източници. За тази цел OMV основа отделна компания, наречена “OMV Фонд за бъдеща енергия”, която ще идентифицира проекти в областта на възобновяемата енергия заедно с Групата OMV, ще подпомага тяхната реализация и ще ги финансира със средства, които възлизат на повече от 100 млн евро.

Впоследствие тези дейности ще допринесат за инвестиции над 500 млн. евро.

Приоритетите при инвестиране на средствата включват: технологии в областта на възъбновяеми енергийни източници (например производство на биогорива, биогаз, изследователски проекти за приложението на водорода); технологии за намаляване на вредните емисии, свързани с употребата на горива от изкопаеми (например: отделяне на въглерода, енергийни предприятия с нула вредни емисии, превенция от възпламеняване от газ); технологии за подобряване на енергийна ефикасност.

Ние разчитаме на независими научни експерти, които биха дали на инвестициите на OMV устойчивост и посока към бъдещето. Нашето виждане е да успеем да интегрираме външни източници на иновативност към дейността на компанията”, каза изпълнителният директор Рутенщорфер. За тази цел се създава Консултативен съвет към Фонда, който да играе ролята на стратегически анализатор и да взима решенията, свързани с финансова подкрепа. Проектите, свързани с възобновяеми енергийни източници, не е задължително да бъдат инициирани от самата компания OMV. Към Фонда на OMV за бъдеща енергия могат да заявят проекти всякакви кандидати.

С продажби на групата от 15,6 млрд. евро и персонал от 5 226 души през 2005 г., както и пазарна капитализация близо 14 млрд. евро, OMV Aktiengesellschaft е най-голямата индустриална компания на борсата в Австрия.

След придобиването, през 2004 г., на мажоритарен дял в най-голямата румънска петролна и газова компания Петром, OMV вече е най-голямата петролна и газова група в Централна Европа, с над 1,4 милиарда барела запаси от нефт и газ, дневно производство от близо 338 000 нефтени барела и годишен рафиниращ капацитет от 26,4 милиона метрични тона. OMV има понастоящем 2 521 бензиностанции в 13 страни. След приключването на сделката с Петром компанията прехвърли на новото си подразделение бизнеса си в България, Румъния, Сърбия и Черна гора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още