IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френски издател съди Google за проект за дигитализация на книги

Според книгоиздателите компанията ги е лишила от правото да избират партньорите си и от възмoжността за преговори с Yahoo или Microsoft

10:05 | 08.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Френски издател съди Google за проект за дигитализация на книги

От месеци Google е взет на прицел от френски издателства като Gallimard и Editis. В крайна сметка обаче групата La Martinière отправи вчера жалба за нарушаване на авторски права срещу търсачката и френското й подразделение, пише вестник Либерасион.

Обвинението е повдигнато от трите звена на издателя - Le Seuil във Франция, Delachaux и Niestlé в Швейцария и Abrams в САЩ, с цел да се защитят правата им в трите страни.

В основата на спора е решението на Google от декември 2004 да започне мащабна програма за дигитализация на книги както на американски, така и на чуждестранни автори, притежавани от пет големи щатски библиотеки.

Целта на компанията е да поддържа търсачката си за книги, която позволява на потребителите да намират подходящи цитати от произведения. Програмата показва на екрана кратки откъси и препраща към онлайн библиотеки.

Google обаче не е потърсил предварително съгласието на издателите. Търсачката им предлага само възможността да извади заглавията, които те не искат да се разпространяват по този начин, при условие че това бъде изрично указано.

В САЩ, след месеци на преговори, притежателите на правата върху книгите подадоха обща жалба през септември. В Европа първи реагираха немските издатели.

Във Франция La Martinière отказа предложената опция за изваждане на указани заглавия. Ръководителите на компанията смятат, че най-малко 100 техни заглавия са използвани по този начин от Google и отказват да приемат политиката на търсачката на поставяне пред свършен факт.

От издателството подчертават, че става дума най-вече за свободата да избират партньорите си, тъй като с едностранното си решение Google ги е лишил от възможността да преговарят евентуално за споразумения с други играчи в интернет пространството като Yahoo или Microsoft.

Жалбата през септември в САЩ е подадена от Гилдията на авторите, която представлява 8 000 автори в страната. През октомври Асоциацията на американските издатели също подаде жалба от името на пет компании от бранша - McGraw-Hill, Pearson Education, Penguin Group, Simon & Schuster и John Wiley & Sons.

От Google подчертават, че услугата разпространява само кратки откъси от текстовете, което не е в разрез със закона за авторското право.

Според представител на Мичиганския университет, който има споразумение с търсачката за дигитализиране на фондовете му, услугата не заменя книгите, а увеличава присъствието им на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още