IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японски фондов мениджър призна, че е търгувал с вътрешна информация

Мураками е бил арестуван вчера след внезапна проверка на базирания в Токио MAC Asset Management

11:00 | 06.06.06 г.
Японски фондов мениджър призна, че е търгувал с вътрешна информация

Известният японски фондов мениджър Йошиаки Мураками призна, че е злоупотребявал с вътрешна информация относно покупка на акции на Nippon Broadcasting System Inc от интернет компанията Livedoor Co, съобщи агенция Bloomberg.

Безпокойствата относно скандала вчера внесоха смут на токийския фондов пазар, като Nikkei 225 се понижи със 121 пункта, или 0,77%, до 15 558,31 пункта. Въпреки новината обаче компаниите, в които фондът на Мураками има дял – Matsuzakaya Co., Sumitomo Warehouse Co и New Japan Radio Co, повишиха стойността на акциите си след остър спад в петък.

Японският министър на икономиката Каору Йосано се опита да успокои инвеститорите, след като през януари имаше арести на шефовете на Livedoor. Той заяви, че новината ще има известно влияние върху фондовия пазар, но като цяло токийският финансов пазар е „дълбок“, така че ефектът ще бъде ограничен.

Следователи и надзорният орган по търговията с ценни книжа предполагат, че фондът на Мураками е купил голямо количество акции на Nippon Broadcasting System, като предварително е знаел, че последната ще бъде купена от Livedoor.

Мураками коментира, че не е възнамерявал да извърши престъпление, когато е купил акции на Nippon Broadcasting. Той заяви, че е имал късмет при тази сделка и не е бил наясно, че неговите действия означават злоупотреба с вътрешна информация.

46-годишният бивш правителствен служител стана известен като защитник на правата на инвеститорите и свободния пазар. Въпреки това бизнесът винаги е считал, че той представя съмнителни чужди инвеститори и не е заинтересуван от добрите японски управленски практики.

Мураками, ръководител на MAC Asset Management, заяви, че се е подписал върху документ, в който признава пред следователите, че е сгрешил и очаква да бъде съден. Той добави, че няма да оглавява фонда, но въпреки това последният ще продължи да съществува.

Шефовете на Livedoor, включително и предишният му президент Такафуми Хорие, бяха замесени в друго престъпление, свързано с фалшифициране на отчетите на компанията и на принадлежащите им филиали.

Фондът на Мураками купи голям дял в Nippon Broadcasting малко преди Livedoor Co и Fuji Television Network Inc да се впуснат в битка за придобиване на радиото.

От своя страна Livedoor закупи акции на Nippon Broadcasting от други инвеститори миналата година, повишавайки дела си до 35% от около 5,4%. Смята се, че фондът на Мураками е продал част от дела си в Livedoor, като по този начин е натрупал значителни печалби.

В Япония за търговия с вътрешна информация се предвижда затвор до 3 години и глоба до 3 милиона йени (26 860 долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още