IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OПЕК търси нови членки

Въпросът е бил сериозно обсъждан миналата седмица по време на срещата на върха в Каракас

11:01 | 05.06.06 г.
OПЕК търси нови членки

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е склонна към приемането на нови членки предвид силното напрежение във връзка с производствените капацитети.

Темата за разширението е била сериозно обсъждана миналата седмица по време на срещата на върха в Каракас. Нигерия, която в момента е председател на организацията, е изпратила в края на май писмо до Судан и Ангола по този въпрос. Президентът на Венецуела от своя страна настоява за влизането на Еквадор.

"Добре дошли са всички производителки и износителки, които искат да се присъединят към ОПЕК", е заявил саудитският министър на нефтената промишленост Али ал- Науими.

Картелът ще може да разнообрази продукцията си, да е по-силен и да запази позицията си, коментира алжирският енергиен министър.

Според запознати, влизането на Ангола и Судан е с по-решаващо значение, от това на Еквадор (535 000 барела на ден), който е подпомаган основно от Венецуела, единствената латино-американска страна членка на ОПЕК.

Все още обаче нито една от африканските страни не е изпратила официално искане за присъединяване към картела.

Според анализатори, ОПЕК „отчаяно“ се стреми да се сдобие с нови членове защото контролът и престижът му на петролния пазар започват да залязват, за сметка на други петролни производители извън картела, като Русия например.

За няколко години Русия се е превърнала във втория световен петролен производител, след Саудитска Арабия. ОПЕК е осигурявал над 60% от световната петролна продукция преди първия петролен шок, спрямо 40% в момента.

Приемането на три нови членки ще увеличи дела на ОПЕК до 43%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още