IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казахстански петролопровод започва доставки за Китай

Дългият 1000 км петролопровод свързва град Атасу в централната азиатска част на Казахстан със Северозападен Китай

18:05 | 25.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Казахстански петролопровод започва доставки за Китай

Петролопровод от Казахстан, който има капацитет да снабдява Китай с почти една шеста от текущия годишен внос на страната на петрол, започна първите си доставки.

Дългият 1000 км петролопровод свързва град Атасу в централната азиатска част на Казахстан със Северозападен Китай.

Съоръжението струва 700 млн. долара и има годишен капацитет за доставка на 20 милиона тона. Само за миналата година страната е внесла 130 милиона тона петрол и е вторият по големина вносител на петрол след САЩ.

Анализатори коментират, че проектът е от изключителна важност за Китай, тъй като това е първият случай, в който се доставя петрол по този начин от друга страна.

Петролопроводът е част от един доста по-голям проект за свързване на Китай с петролните находища в Каспийско море.

Казахстанските власти обявиха, че разширението трябва да бъде завършено до 2011 година. Тогава цялата дължина на съоръжението ще стане около 3 000 км.

Петролопроводът е изграден от China National Petroleum Corporation (CNPC) и казахстанската държавна енергийна компания Kazmunaigaz.

Освен с Казахстан, през последните години Китай е подписал сделки със страни като Австралия, Нигерия, Сирия и Кения, за да се снабди с повече петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още