IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault ще прави Логан в Иран

От Renault уточняват, че за момента са инвестирали 70 млн. евро

10:48 | 25.05.06 г.
Logan; снимка: Renault
Logan; снимка: Renault

Renault е подписал споразумение, което ще позволи сглобяването на Logan, нискотарифният модел на френския автомобилостроител, да се извършва в Иран.

"Renault-Pars, иранският джойнт венчър, се ангажира да изнася 20% от продукцията в страната ", съобщават от двете компании.

Според ирански анализатори инвестицията в проекта ще възлезе на 2 млрд. долара, докато според френските, първоначалната инвестиция в проекта ще възлиза на „стотици милиони евро“.

От Renault уточняват, че за момента са инвестирали 70 млн. евро.

Иран е поискал 20% от световния износ на Logan да се осъществява от произведените в страната коли. Министърът на индустрията и мините временно бе прекратил проекта, за да принуди френската компания да приеме наложените условия.

Френският автомобилостроител сглобява Logan в Румъния, Мароко, Русия и Колумбия. Този модел е ключов в стратегията на компанията, за да се позиционира на нововъзникващите пазари.

Очакванията са от 2008 година в Иран да се произвеждат 250 хил. броя от модела, а Renault-Pars вече е подписал договори за продажба на местни доставчици на стойност 600 млн. евро.

Според споразумението за съвместна дейност, подписано през март 2004 година, инвестициите в проекта ще възлизат на 200 млн. евро, а Renault ще държи 51% от джойнт венчъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още