IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Плащанията с дебитни карти по света достигнаха 1 трлн. долара

Данните са на Visa, откъдето подчертават, че дебитните разплащания помагат за по-голяма прозрачност в икономиката

15:41 | 24.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Плащанията с дебитни карти по света достигнаха 1 трлн. долара
Потребителите по целия свят продължават да използват своите дебитни и предплатени карти Visa вместо пари в брой и чекове. По време на Global Debit Forum 2006 г. на Visa International в Прага Visa съобщи последните данни за използването на потребителски дебитни и предплатени карти, които съставляват 53% от общия обем на плащанията с карти Visa. 
 
В края на месец декември 2005 г. общият световен обем на плащанията с дебитни и предплатени карти стигна 2,13 трилиона щатски долара в сравнение с 1,78 трилиона долара за същия период на 2004 г., което е годишно увеличение от 20%. Стойността на плащанията с потребителски дебитни и предплатени карти на мястото на продажба, като се изключи тегленето на пари в брой от банкомат, възлиза на повече от 1,1 трилиона долара.
 
Дебитите са основен стимул за растеж по целия свят, казва Каталин Крецу, вицепрезидент за Румъния и България, Visa International CEMEA. „Дебитните карти предоставят на картодържателите удобството и гъвкавостта да „плащат на момента”, използвайки средства на депозит, докато управляват бюджета си и се радват на сигурност, и надеждност”, добавя той.
 
Дебитните карти се използват най–вече в търговки обекти като магазини за плодове и зеленчуци, бензиностанции и газостанции, ресторанти и аптеки, но потребителите започват да осъзнават удобството на дебитните плащания при застраховането, ютилити и телекомуникационния сектор – плащания, които обикновено се извършват в брой.
 
В България притежателите на карти Visa основно използват своите дебитни карти за теглене на пари в брой от банкомат или и за плащане на сметки за електричество, парно, телефон към организации, предоставящи комунални услуги, като Електроразпределителние, Топлофикационни дружества, БТК, Мобиком, Мобилтел и ГлоБул.
 
Притежателите на карти Visa могат също вече да плащат и своите сметки към кабелни оператори (Евроком, Евротур Сат), интернет доставчици, VoIP компании, като Орбител и т.н.
 
“Дебитните и предплатените продукти помагат за по-голяма прозрачност в икономиката и по-голяма ефективност на електронните плащания в развиващите се пазари и осигуряват достъп до финансови ресурси на потребители, които не са в банковата система или са сравнително отскоро в нея”, казва още Каталин Крецу.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още