IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MTV се впуска в пазара за платено теглене на музика

Сайтът на MTV се нарича Urge.com.

17:08 | 22.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
MTV се впуска в пазара за платено теглене на музика

След E-music, Napster, RealNetworks и Wal-Mart, музикалният канал MTV се впуска в пазара за платено теглене на музика от интернет, атакувайки гиганта Apple. Бета версията бе пусната във вторник единствено в САЩ. Сайтът на MTV се нарича Urge.com.

В този бранш властва компанията на Стив Джобс Apple, която държи монопола върху три от всеки четири продажби на песни, сваляни отвъд Атлантика.

MTV, която принадлежи на американския гигант за кабелна телевизия Viacom, се ползва от сътрудничеството на Microsoft. Появата на новата им услуга съвпадна с тази на 11-та версия на софтуера Windows Media Player, който е интегриран в Urge.

Целта на двете компании е да привлекат повече потребители на цифрови плеъри, различни от iPod на Apple, а също така и младежката аудитория, която познава името на MTV.

Англосаксонската преса приветства начинанието на музикалния канал, заявявайки, че може би става въпрос за най-сериозния конкурент на Apple в тази област.

От Urge решиха да се съобразят с психологическата цена услугата на Apple - iTunes, и ще предлагат повече от 2 млн. заглавия на 11 000 изпълнителя за 0,99 долара на песен. Подобно на Napster, чиято нова услуга е смесица от безплатни услуги, финансирани чрез реклама и абонамент, MTV обогатява тази формула, предлагайки две неограничени услуги: срещу 9,95 долара на месец може да се слуша музика през компютър, а за 14,95 долара потребителят получава правото и да пренася свалената музика на трети носител, като плеър например.

Пазарът за платено теглене на музика вече се развива успешно.

iTunes Music Store надмина границата от един милиард продадени песни. И въпреки че пазарът на компактдискове продължава спада си (-11,5% за първото тримесечие), то продажбите на песни, свалени от мрежата, се е увеличил с 300%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още