IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитите в Централна и Източна Европа са се увеличили три пъти от 2000 г.

В България кредитите са нараснали от 3% от населението през 2001 г. до 7% през 2005 г.

13:29 | 22.05.06 г.
Кредитите в Централна и Източна Европа са се увеличили три пъти от 2000 г.
Обемът на кредитите за граждани в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се е увеличил три пъти от 2000 г. насам. В общия процес на наваксване до нивата на Западна Европа, търсенето на заеми расте с бързи темпове, показват резултатите от пазарно проучване, проведено в страните от ЦИЕ ОТ агенциите Fessel&GfK, RmPLUS, TNS MODUS и SMG_KRC по поръчка на Банк Аустрия Кредитанщалт (BA-CA).

По брой на банкови клиенти Румъния отбелязва най-бързо развитие: 16% от населението над 15 годишна възраст има кредит, в сравнение с 3% от преди четири години. Освен Румъния най-голям ръст се наблюдава в Хърватия, където броят на гражданите с кредити се е увеличил 2 пъти в сравнение с 2001 г.

Еднакво силно увеличение на кредитите за граждани се наблюдава в Сърбия и Черна Гора (от 3% през 2001 до 9% през 2005) и България (от 3% до 7% през 2005). Едновременно с това населението от ЦИЕ като цяло намалява склонноста си да използва спестовни банкови продукти, като най-значителен спад се наблюдава в Хърватия (38% от хората над 15 г. през 2001 г. са имали някакъв депозит, а през 2005 г. те са 26%), в Словакия (от 67% до 56%) и (от 62% до 56%). Нивото за България се запазва от 2001 г. до 2005 г. – 12% от българите имат депозит.

"Причината за тези тенденции са обясними: както и в Западна Европа, хората искат да се наслаждават на живота, те искат да консумират и да купуват стоки – тук и сега. Затова надниците и заплатите се използват за ежедневни нужди вместо да бъдат прехвърляни в спестовни влогове както преди. Ако в заплатната сметка няма налични средства, хората вземат малки заеми, за да си купят телевизор или компютър. Търсенето на такива потребителски кредити расте стабилно," коментира Мартин Майер, експерт по пазарни проучвания за ЦИЕ в BA-CA.

Като цяло нивото на използване на банкови продукти в региона бележи ръст, въпреки че все още се наблюдават значителни разлики. Словения е страната с най-високо ниво на проникване на банковите продукти, където 99% от населението над 15 годишна възраст има взаимоотношения с банка. В другата крайност са Босна и Херцеговина и България, където само само 37% от населението използва банкови продукти и услуги.

Броят на притежателите на банкови сметки в ЦИЕ расте стабилно, но въпреки това е много нисък в някои страни в сравнение с Австрия. В Австрия 93% от населението има открита банкова сметка. За сравнение тези нива са около 35% или по-малко за Румъния (35%), България (27% - най-малко), Босна и Херцеговина (33%). В новоприетите страни-членки на ЕС цифрата варира между 48% за Полша и 89% за Словения, която е водещата страна по този показател.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 22.05.06 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още