IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роснефт може да се листне на 14 юли

В началото на годината от руската Micex Stock Exchange заявиха, че руските компании могат да наберат през тази година капитал в размер на 5 млрд. долара

14:53 | 18.05.06 г.
Роснефт може да се листне на 14 юли
Руската държавна петролна компания Роснефт е фиксирала за 14 юли датата за листването си на борсата, оценено на 8 млрд. долара. Възможно е обаче това все още да не са крайната дата и сума на операцията, съобщават близки до случая източници, цитирани от Ройтерс.

Бордът на директорите на компанията е започнал да разглежда подробно параметрите на листването, но окончателно решение е малко вероятно да бъде взето преди петък.

Според други източници обаче датата и размерът могат да бъдат променени и да се различават от обявените в конспекта.

Има голяма вероятност тези противоречиви мнения да показват сблъсъците на интереси между различните кръгове на интереси на Кремъл и Роснефт. Според някои анализатори руските власти все още не са взели окончателно решение относно ефективността от листването на групата, което ще е най-голямото, реализирано в Русия.

В началото на годината от руската Micex Stock Exchange заявиха, че руските компании могат да наберат през тази година капитал в размер на 5 млрд. долара чрез първични публични предлагания на руската борса, или около една трета от сумата, която се очаква да наберат на международните пазари.

Още тогава стана ясно, че водещо през тази година ще е листването на държавната петролна компания Роснефт, като се спрягаше цифрата от 20 млрд. долара и се смяташе, че то може да се превърне в „най-голямото световно IPO“.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още