IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словения става 13-тата държава в еврозоната от 2007, Литва получи отказ

Последното разширяване на еврозоната беше през 2001 г. с приемането на Гърция

11:32 | 17.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Словения става 13-тата държава в еврозоната от 2007, Литва получи отказ

Европейската комисия (ЕК) оповести във вторник мнението си относно подадените през март молби от Литва и Словения за приемане в Европейския паричен и икономически съюз. Кандидатурата на Любляна за членство в еврозоната се приема, а тази на Вилнюс е отхвърлена.

Така на 1 януари 2007 година Словения ще стане тринадесетият член на ЕС, приел еврото за национална валута, след като през юни, Европейският съвет на държавните и правителствени глави приеме препоръката на Комисията.

Решението на ЕК не поднесе изненади. През последните няколко месеца Брюксел окуражаваше Словения и отправяше критики към Литва. С двата си милиона жители и с по-висок БВП на глава от населението в сравнение с този на Португалия, Словения отговаря на критериите на Маастрихтския договор. Инфлацията в страната е 2,3%, или с 0,3 пункта под изискванията, бюджетният дефицит достига 0,5% от БВП за 2005 г., а лихвените проценти са стабилизирани.

Литва обаче става жертва на инфлацията си, която надвишава изискванията с 0,1 пункта до 2,7 на сто. Страната оспорва решението на Брюксел. Отправят се критики към ЕК, че си е затваряла очите пред сериозни отклонения от изискванията от страна на по-големи държави, докато малка страна като Литва се санкционира заради минимално несъответствие.

В момента еврозоната включва 12 страни: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Италия, Люксембург, Португалия, Финландия, Франция и Холандия. Кипър, Малта и Латвия са кандидати за 2008 г., Словакия – за 2009, Чехия и Унгария – за 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още