IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Собственикът на Пощенска банка придобива 70% от турската Текфенбанк

Цената по сделката е 260 млн. долара; двете финансови групи обединяват сили на турския пазар

09:42 | 15.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Собственикът на Пощенска банка придобива 70% от турската Текфенбанк

Мажоритарният акционер на Пощенска банка, гръцката И Еф Джи Юробанк Ергасиас (Eurobank EFG), ще придобие 70% от дела на “Текфен Груп” в Текфенбанк, заедно с дъщерната й фирма Текфен Лизинг, съобщиха от финансовата институция.

По този начин И Еф Джи Юробанк и “Текфен Холдинг” (“Текфен Груп”) обединяват сили на турския финансов пазар.

Текфен Груп” остава стратегически акционер в Текфенбанк, като притежава почти всички останали акции на банката.

Сделката е сключена за приблизително 260 млн. долара.

Като част от споразумението Текфенбанк придобива изцяло “И Еф Джи Истанбул Секюритис”, което понастоящем е притежание на Юробанк И Еф Джи. Очаква се сделката да бъде приключена през третото тримесечие на 2006 г., след одобрението на регулаторните органи.

Активите на “Текфен груп” възлизат на 1,6 млрд. долара, а оборотът й за 2005 година e 936 млн. долара. Текфенбанк има развита клонова мрежа в над 30 локации, които покриват най-развитите части на страната, а тази година отпразнува и своята 50-годишнина. Универсалната финансова институция предлага богата гама от банкови продукти и услуги в Турция, като дейността й е концентрирана основно върху клиенти от малкия и среден бизнес.

След сливането с „И Еф Джи Истанбул Секюритис” Текфенбанк смята усилено да се развива в областта на капиталовите пазари.

И Еф Джи Юробанк е основен акционер на Пощенска банка в България. Тя е втората по големина банка в Гърция, като има представителства не само у нас, но и в Румъния, Сърбия, Полша, Турция, Люксембург и Великобритания. На атинската стокова борса И Еф Джи Юробанк е на второ място по пазарна капитализация – с около 13 млрд. долара. Експерти от гръцката банка смятат, че предстои висок ръст на цялостната икономика в Турция и по-специално - положително развитие в банковата сфера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още