IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се стабилизира над 73 долара за барел заради търсене от Китай

16:11 | 25.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът се стабилизира над 73 долара за барел заради търсене от Китай
Петролът се търгуваше днес на нива над 73 долара за барел заради силно търсене от Китай и подновените опасения, свързани с ядрената програма на Иран. Всичко това възпря дилърите от намерения за теглене на печалби след рекордните стойности, достигнати миналата седмица.

Фючърсите на американския суров петрол с доставка през юни се търгуваха с 9 цента по-скъпо на 73.42 долара след спад от 1.84 долара в понеделник, който дойде след пореден рекорд при 75.35 долара. Търгуваният в Лондон петрол тип Брент се покачи с 23 цента до 73.23 долара.

Цените бяха под натиск по-рано през деня, след като вчера по време на разговори в Доха ОПЕК се ангажира да използва целия си капацитет с дневен лимит от 28 милиона барела. Американските фючърси обаче реверсираха загубите, когато официалните данни на китайските митници показаха, че вносът на петрол във втория по големина потребител в света е нараснал с 10.9% през март в сравнение с нивата преди една година и по този начин растежът за първото тримесечие е 25%.

Американски пратеник на Международната агенция за атомна енергия заяви днес, че докладът за сътрудничество между Съвета за сигурност към ООН и Иран, според който страната трябва да спре обогатяването на уран и който ще бъде предоставен в петък от отговарящия за ядрената енергетика в ООН Мохамед ЕлБарадей, е с негативно съдържание.

По-рано днес отговарящият от страна на Иран за преговорите с ООН заяви, че ще замрази връзките с групата към ООН, отговаряща за ядрената енергетика, ако бъдат наложени санкции. Последните са по искане на САЩ, въпреки че Китай все още вижда възможност за споразумение посредством преговори.

Министрите от ОПЕК бяха вчера на мнение, че геополитическото напрежение около Иран, Нигерия и други ключови производители е добавило около 15 долара към цената на петрола. Те добавиха, че картелът, който е източник на една трета от световния петрол, е безсилен и не може да свали цените. Цените на петрола се покачиха с около 20% от началото на годината вследствие на агресивни покупки от страна на инвестиционни фондове.

В момента пазарите очакват утре седмичните данни на американското правителство за запасите на петрол в САЩ. Очакванията на анализаторите са за осми пореден седмичен спад.

В 15 часа българско време контрактите на борсата NYMEX за юни се търгуваха на цени от 73.65 долара за барел. Последният сетълмент е при цена 73.33 долара, а промяната е 37 цента в посока нагоре. Най-високата стойност за деня е 73.95 долара, а най-ниската - 72.85 долара. Откритият интерес е 290 625 контракта.

Техническа картина

Close 72.84              High 74.75                    Low 72.71

След петъчните рекорди цената спадна, но незначително, и това е по-скоро консолидация преди нови покачвания. Първа съпротива е 73.98, което е 62% корекция на спада от рекорда на 74.79 до 72.66. Следва вчерашният връх на 74.63, а впоследствие - самият рекорд.

Първа подкрепа е 73.02, откъдето в първите часове на деня започна сравнително добро покачване. Следва 72.66, което е най-ниска стойност след рекорда. Впоследствие идва 72.20 - дъното, от което започна в петък покачването към последния засега рекорд.

*графиката е за e-miny фючърс / NYMEX

Технически нива на подкрепа
73.00
72.65
72.20
Технически нива на съпротива
74.00
74.60
74.80

 


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още