IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai се извинява за корупционен скандал

Групата бе обвинена, че е създала таен фонд за подкупване на правителствени чиновници, политици и банкери

10:59 | 20.04.06 г.
Hyundai се извинява за корупционен скандал
Hyundai поднесе официални извинения на обществеността и предложи да дари един милиард долара за благотворителни цели, съобщи BBC.

Така ръководството на южнокорейския лидер в производството на автомобили реагира на корупционния скандал, в центъра на който се оказа компанията. 

Групата бе обвинена, че е създала таен фонд за подкупване на правителствени чиновници, политици и банкери.

В изявлението на Hyundai няма признания за конкретни простъпки, но се подчертава, че ръководството на компанията е готово да сътрудничи на властите при провеждането на разследване по този повод.

През последните няколко седмици южнокорейската прокуратура е провела обиски в офиси на компанията и е разпитала редица нейни ръководители.

Двама лобисти са арестувани по подозрение, че са получили пари от групата, макар и още да не е ясно дали са щели да дадат парите на правителствени служители.

Следователите са разпитали също и няколко топ – мениджъри на Hyundai и, както се съобщава в пресата, ще призоват за разпит президента на компанията Чон Мон Гу и сина му Чон Еу Сон, ръководител на дъщерната компания Kia Motors.

За да си върне доверието на обществото, ръководството на Hyundai заяви, че Чон – старши и синът му ще дадат за благотворителни цели принадлежащия им пакет от 60% от акциите на подразделението Glovis.

Дейността на Glovis, специализирана в логистиката, също се разследва от властите.

Акциите на Hyundai в последно време започнаха да поскъпват - инвеститорите смятат, че скандалът и последствията от него ще доведат до преструктуриране на компанията и повече прозрачност.

През февруари тази година друга южнокорейска група - Samsung, също така замесена в редица скандали, даде на обществени фондове част от активите си, възлизаща на 800 милиона долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още