IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът достигна 72 долара за барел заради напрежението около Иран

Ситуацията около Иран продължава да се усложнява, а дипломатическите решения стават все по-малко вероятни

16:38 | 18.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът достигна 72 долара за барел заради напрежението около Иран

Петролът се повиши днес до повече от 72 долара за барел заради опасенията, свързани с ядрената програма на Иран, които могат да доведат до намаление на продукцията на петрол.

В Лондон петролът сорт Брент, извличан от Северно море, се повиши със 74 цента до абсолютен рекорд от 72.20 долара за барел вследствие на все по-острите разменяни реплики между четвъртия по големина износител на петрол в света Иран и Запада, които се дължат на решимостта на арабската държава да продължи процеса по обогатяване на уран.

В Съединените щати суровият петрол достигна също рекорд на 70.88 долара за барел, преминавайки през предишния от 70.85 долара, регистриран на 30 август миналата година след урагана Катрина.  

Ситуацията около Иран продължава да се усложнява, а дипломатическите решения стават все по-малко вероятни. При положение, че около една четвърт от производството на Нигерия е затворено заради бунтовническите атаки от преди два месеца, потребителите на петрол са точно толкова уязвими, колкото бяха по време на ембаргото през 70-те години. Цените на черното злато се покачиха от 20 долара за барел в началото на 2002 година и вече приближават инфлационно изчислените върхове от 80 долара, достигнати през 1980 година, когато беше изминала една година от иранската революция. Първоначално захранваното увеличение на цените от силното търсене в САЩ и бързо растящите икономики на Китай и Индия, набра голямо ускорение през последната година заради опасения, свързани с доставките. 

Някогашният значим производител Ирак в момента е в криза, а атаки на бунтовници доведоха до силно намаление на продукцията при осмия по големина износител в света - Нигерия. Потребителите в момента се опасяват, че иранският експорт също ще бъде засегнат заради ядрения диспут със Запада. Покачването на цените на петрола беше също така подпомогнато и от големите покупки на инвестиционни фондове, които се надяват на по-висока доходност от този инструмент в сравнение с акциите и облигациите.

Президентът Махмуд Ахмадинежад обяви Иран за ядрена сила миналата седмица, като заяви, че е обогатен уран до нива, които позволяват използването им в ядрени електроцентрали. Днес той предупреди останалия свят, че ще последва ответен отговор, ако някой атакува ислямската република. По време на военен парад днес той заяви в реч, че иранската армия е една от най-силните в света и ще защитава политическите граници на страната и нацията. Президентът използва много силни думи, в това число и „ръцете на всички агресори ще бъдат отрязани, както и че всеки агресор ще съжалява за поведението си”.

Междувременно САЩ заявиха, че искат дипломатическо разрешение на конфликта, но не отхвърлят възможността за използването на военна сила. Америка ще се срещне днес с останалите световни сили, за да разискват санкциите срещу Иран, като от Вашингтон допълниха, че искат от Съвета за Сигурност към ООН да бъде готов за силни дипломатически действия.

Прекъсването на производството от Нигерия има голямо значение, тъй като идва точно преди силния летен шофьорски сезон в САЩ, който започва следващия месец.

В същото време министрите от ОПЕК ще се съберат този уикенд на неофициална среща по време на форума за Международна енергия в Доха. От ОПЕК вече заявиха, че групата не може нищо да направи за свалянето на цените. Днес висш представител на ОПЕК заяви, че организацията счита сегашните цени за прекалено високи, но и че нищо не може да предприеме срещу фундаменталните реалности на търсенето и предлагането.

В 14:30 часа днес суровият петрол на борсата Нимекс със срок на доставка месец май се търгуваше на цена от 70.72 долара за барел. Промяната спрямо последния сетълмент, който е на цена 70.40 долара, е 32 цента повишение. Най-високата достигната цена днес е 70.88 долара, а най-ниската 70.22 долара. Откритият интерес е 98 032 контракта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още