IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром се стреми към 30% дял от европейския пазар на газ

Досега компанията смяташе да увеличава пазарния си дял само в Азия и САЩ

16:25 | 29.03.06 г.
Газпром се стреми към 30% дял от европейския пазар на газ

Руският газов монополист Газпром смята да увеличи дела си на европейския газов пазар от 25% на 30%, пристъпвайки към придобивания в областта на съхранението и продажбата на газ, както и в електрическите компании, показва доклад относно международните стратегически планове на компанията. 

 

Досега най-големият световен производител на природен газ заявяваше, че иска да запази сегашните си позиции на европейския пазар и че ще се опита да увеличи дела си в Азия и САЩ.

Новината идва малко след ценовата борба между Газпром и Украйна, откъдето минава транзитният път за 80% от руския износ за Европа.   

Русия отряза доставките си до Украйна за два дни около Нова Година, което доведе до проблеми с доставките в страни като Италия и Унгария. 

 

Последвалият силен студ в следващите седмици допълнително увеличи консумацията в Русия и Украйна, като се стигна до нови конфликти, в които Газпром обвиняваше Киев, че краде газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още