IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайските производители на обувки протестират срещу таксите на ЕС

Евтините китайски обувки не причиняват съществени щети на европейските производители, смята китайският министър на търговията

13:05 | 28.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Китайските производители на обувки протестират срещу таксите на ЕС

Решението на Европейския съюз от 23 март да бъдат наложени антидъмпингови такси от началото на април върху част от внасяните от Китай и Виетнам обувки предизвика недоволството на китайските производители, според които става въпрос за несправедливост и дискриминация.

Китайският министър на търговията повтори становището на китайските фирми в сектора, че не са причинили „съществени щети на европейците“, предаде АФП.

В края на миналата седмица пък China Daily писа, че „мерките компрометират афишираното желание на Европа за свободна и справедлива търговия“.

Абсурдно е китайските производители да бъдат наказвани заради това, че са способни на по-ефикасно производство от своите конкуренти в развитите страни и други развиващи се държави“, коментира ежедневникът.

Таксите, които ще бъдат налагани постепенно от Европейската комисия от 7 април, след период от шест месеца ще достигнат 19,4% от цената на внос на кожените обувки от Китай и 16,8% от същия тип продукти от Виетнам. Спортните обувки и кожените детски обувки не попадат в групата на таксуваните срещу дъмпинг стоки.

Китайската преса съобщи още, че преди няколко седмици е създадена асоциация на китайските производители на обувки (повечето от които са частни семейни компании), която ще се заеме с „юридическа защита на интересите си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още