IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Bertelsmann планира продажба на 50-процентния си дял в Sony BMG

Sony има право да поеме пълен контрол над съвместната компания, но за момента не е заявила такова желание

12:03 | 27.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Bertelsmann планира продажба на 50-процентния си дял в Sony BMG

Bertelsmann започна да подготвя продажбата на активите си в музикалния сектор, в които влизат 50% от капитала на звукозаписната компания Sony BMG Music Entertainment, съобщиха днес Wall Street Journal и Financial Times.

Четвъртата по големина медийна група в света има спешна нужда от свободни парични средства, с които да плати дела на единствения си външен акционер - Groupe Bruxelles Lambert (GBL), притежаваща една четвърт от капитала й, обясняват финансовите ежедневници. Белгийската компания е потвърдила в понеделник, че все още има намерение да продаде дела си, както беше обявила в началото на годината.

Общата стойност на участието на Bertelsmann в Sony BMG и на собствената звукозаписна компания BMG Music Publishing е между 3,5 и 4 млрд. долара (2,9- 3,3 млрд. евро), уточнява Wall Street Journal. Анализатори оценяват дела на Groupe Bruxelles Lambert в медийната група на около 5 млрд. евро.

Според FT Bertelsmann е поискала от инвестиционни банки да подготвят продажбата на музикалните й активи, за да плати дела на GBL, но процесът все още е в начален стадий. За BMG Music Publishing се очаква лесно да бъде намерен купувач, но не толкова оптимистични са прогнозите за Sony BMG.

Sony има право да поеме пълен контрол над съвместната компания, но за момента не е заявила такова желание. Така Bertelsmann е в позиция да търси компания, която е готова да работи заедно с японската група или да намери начин да убеди Sony да купи 50-процентния дял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още