IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси записаха най-големия си седмичен ръст от началото на годината

Намек на руския президент Владимир Путин за напредък в преговорите с Украйна помогна на пазарите в Европа да завършат седмицата възходящо

20:03 | 11.03.22 г.
<p>
	Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси отбелязаха най-големия си седмичен ръст тази година, след като сигнали от руския президент Владимир Путин за положителни промени в разговорите с Украйна помогнаха на пазарите да завършат силно волатилната седмица в петък, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 записа ръст от 1,08% и прекъсна триседмичните си загуби, като добави 4% за седмицата, след като силни ръстове при потиснати акции компенсираха спадове в резултат на притеснения от последиците от продължаващата война между Русия и Украйна.

Путин заяви в петък, че има известен напредък и „положителни промени“ в преговорите на Москва с Украйна, без да дава повече подробности, а думите му веднага повдигнаха настроението на инвеститорите.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,8% до ниво от 7155,64 пункта, подкрепен от данни за силен ръст на икономиката. Германският DAX е нагоре с 1,38% и завършва седмицата на ниво от 13 628,11 пункта. Индексът записа най-добрата си седмица от началото на годината. Френският CAC 40 напредна с 0,85% до равнище от 6260,25 пункта.

В четвъртък Европейската централна банка откри пътя за повишаване на лихвите в момент, когато ускоряващата се инфлация натежава над притесненията за последиците от нашествието на Русия в Украйна.

Банките в еврозоната възстановиха 4,5% тази седмица, отбелязвайки най-добрата си седмица от два месеца, след като записаха спад от близо 19 на сто миналата седмица заради голямата си експозиция към Русия.

Инвеститорите са загърбили европейските акции с най-бързия темп в историята. Седмичен доклад на Bank of America показа, че те са изтеглили 13,5 млрд. долара от европейските фондови пазари, след като войната ги е принудила да потърсят убежище в сигурни активи като златото и кеша.

Goldman Sachs понижи прогнозата си за растежа на еврозоната през 2022 г. до 2,5% спрямо предвижданите преди това 3,9%, позовавайки се на рисковете от допълнително ескалиране на руско-украинската криза.

В макроикономически план британската икономика е нараснала повече от очакваното през януари след забавянето в края на 2021 г. заради COVID-19. Брутният вътрешен продукт на страната се е повишил с 0,8% на месечна база след спада от 0,2% през декември, надминавайки очакванията на икономисти, участвали в допитване на Ройтерс, за ръст от 0,2%.

Инфлацията в Германия се е ускорила през февруари, като хармонизираните потребителски цени са нараснали с 5,5% на годишна база.

На корпоративния фронт книжата на италианската аерокосмическа и отбранителна компания Leonardo са поскъпнали с над 10%, след като тя обяви силни резултати за четвъртото тримесечие.

На дъното на европейския индекс на сините чипове книжата на германската компания за доставка на храни Delivery Hero поевтиняха с 1,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още