IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първият нов модел на Шкода от пет години насам излиза на пазара до юни

Първоначално моноспейсът ще се появи на пазара в Германия и Австрия, а от средата на есента се очаква да влезе в продажба и в много други европейски страни

12:28 | 28.02.06 г.
Автор - снимка
Създател
Все още не е ясно колко ще струва новият Roomster. Снимки: Moniteur Automobile
Все още не е ясно колко ще струва новият Roomster. Снимки: Moniteur Automobile

След като през миналата седмица чешкият автомобилостроител Шкода обяви повишение от 135% в чистата си печалба за 2005 г., днес компанията представя първия си нов модел от близо пет години насам.

Прототипът на Skoda Roomster бе показан още през 2003 г., но официалната премиера е във вторник на Автоизложението в Женева. Продажбите ще започнат най-късно до юни, съобщи чешкото издание Czech Business Weekly.

Първоначално моноспейсът ще се появи на пазара в Германия и Австрия, а от средата на есента се очаква да влезе в продажба и в много други европейски страни.

Компанията, която залага на Roomster за сериозна експанзия на Стария континент, предвижда да продаде около 10 хил. броя тази година. Очакванията за продажби през следващите години са за 50 хил. броя. Цената на автомобила все още не е известна.

Roomster е доста висок автомобил (над 1,60 м), а големите му прозорци допринасят за впечатлението за обширност на купето. Колата има версия и с прозрачен покрив. Задната седалка е предназначена за трима души, като предоставя възможност за трансформиране в две по-обширни места с облегалки за ръцете. В зависимост от положението на задната седалка обемът на багажника варира от 460 до 1780 литра.

Колата се предлага в няколко варианта с бензинов и дизелов двигател. Бензиновите са съответно 1,2-литров с 55 конски сили, 1,4-литров с 86 конски сили, 1,6-литров със 105 конски сили. Дизеловият модел е разновидности на двигателя: 1,4-литров (70 конски сили), 1,9-литров (105 конски сили).

В момента Шкода разработва още няколко нови модела. Първият от тях ще се появи на пазара до 2008 г.

Въпреки стагнацията на европейския автомобилен пазар през 2005 г. Шкода успя да отбележи няколко рекорда, като според годишния й отчет продажбите са достигнали 492 111 броя, или увеличение с 9% спрямо 2004 г. Чистата печалба е скочила над два пъти до 258 млн. евро.

Освен това за първи път производителят е завладял лидерската пазарна позиция в Полша. В България компанията е продала 2543 автомобила през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още