IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Работодателите все по-трудно откриват „нови таланти“

Сред най-дефицитните кадри са проектантите, инженерите, счетоводителите и работещите в търговския сектор

11:25 | 21.02.06 г.
Автор - снимка
Създател
Работодателите все по-трудно откриват „нови таланти“

Въпреки увеличения брой търсещи работа световните компании срещат трудности при наемането на квалифициран персонал, се казва в проучване на американската агенция за работа Manpower. Според компанията най-голям е този проблем в Европа.

Проведеното в края на януари изследване сред 33 хил. работодатели в 23 страни по света показва, че 40% от компаниите трудно намират „нови таланти“ за екипите си и често наетите кадри се оказват неподходящи за съответната длъжност.

Липсата на таланти се превръща в реалност за все повече работодатели по света“, заявява изпълнителният директор на Manpower Джефри Джорес.

От компанията смятат, че в Северна Америка и Азия най-големи трудности при наемането на персонал срещат търговските вериги, следвани от проектантските компании и IT групите.

Работодателите от търговския сектор са особено придирчиви, защото „търсят не просто някой, който да заема съответната позиция, а човек, който да познава добре работата, да е склонен да експериментира и да повишава продажбите“, уточняват от Manpower.

Сред най-дефицитните специалисти са още инженерите и счетоводителите, като според агенцията това не е циклична тенденция, както е било в миналото, а реалност, която ще продължи през следващите няколко десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 21.02.06 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още