IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ и ЕС започнаха мащабно разследване на въздушния товарен транспорт

Нарушенията, за които се предполага, че са извършени от съответните компании, в САЩ се наказват с няколко години затвор, а в ЕС с глоба до 10% от годишния оборот

13:17 | 15.02.06 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Corbis
Снимка: Corbis

Европейската комисия и Американският департамент на правосъдието започнаха разследвания от двете страни на Океана в рамките на проучване за незаконно споразумение в сектора на въздушния товарен транспорт, съобщи Ройтерс.

Комисията има причини да смята, че засегнатите фирми вероятно са нарушили европейското споразумение, което забранява практики като споразумение относно предлаганите цени“, посочиха от ЕК.

От Вашингтон дадоха да се разбере, че също ще участват в разследването. „Работим съвместно с Европейския съюз“, заяви говорител на департамента.

Air France KLM, British Airways и Cargolux са получили молби за предоставяне на информация относно дейността си, докато офисът на скандинавската компания SAS е бил обискиран.

Air France потвърждава, че е разследвана, както и останалите европейски превозвачи, като ще окаже на комисията необходимото съдействие“, се казва в съобщение на компанията.

От немската Lufthansa също посочват, че ще сътрудничат на разследването, което се води срещу тях.

Japan Airlines, която е най-голямата азиатска компания по реализиран оборот, съобщи, че офисите й във Франкфурт също са били посетени от представители на ЕК. Конкурентната All Nippon Airways пък не е в течение на случая.

Нарушенията, за които се предполага, че са извършени от съответните компании, в САЩ се наказват с няколко години затвор, докато в ЕС за тях може да бъде наложена глоба в размер на до 10% от годишния им оборот.

Според американските власти разследвания се водят и в Ню Йорк, Чикаго, Маями и др. Молби за предоставяне на информация са получили и двете най-големи световни компании в сектора - American Airlines и United Airlines.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още